Opera 29 [Mobil-Masaüstü] kararlı sürüm yayınlandı..

Firefox’un Geleceği Hakkında Bir İnceleme

Yazan: crystenger | 13 Mart 2011 | aza raskin Chrome firefox firefox 4 gelecek internet explorer 9 JS Mozilla Opera Test yol haritası Yorum
Bu makalede yazar ağırlıklı olarak kendi yorumlarını dile getirmiştir.

Bu günlerde Mozilla, Firefox 4 ile Chrome’un sürüm modelini 2011’deki sürümlerinde kullanacağını açıkladı. Peki bunu nasıl yorumlamayız?

Chrome’un sürüm modeli nedir mi?

Chrome’un sürüm modeli “faster release cycle” (hızlı sürüm döngüsü) olarak bilinen kullanıcılara tamamlanan özellikleri anında sunmaktır. Örneklersek Opera kullanıcıları 10. sürüm ile Turbo teknolojisi ile tanışmıştı. Ancak 9.64 kullanıcıları Opera Turbo’yu kullanabilmek 6 ay kadar beklemişlerdi. Chrome’un sürüm modelinde tamamlanan bir özellik en kısa zamanda son kullanıcıya yansıtılacak ve hata ve geliştirmelere bu noktadan devam edilecek.

Firefox 4: Bir bilmece?

Firefox, yaklaşık 2 yıldır 4. sürüme takılmış vaziyette. Üstelik 12. beta aşamasına gelinmesine rağmen 300 tane hata düzeltilmesi akıllarda “acaba Firefox 4 Final’de de böyle olur mu?” soruları gelmekte. Üstüne bir de Bugzilla veritabanına göre beta sürümler planlanan günlerden çok daha sonraları yayınlanıyor.

Statcounter’un 2010’un 12 aylık raporlarına bakarsak Chrome’un Firefox’u bir çok Latin Amerika ülkesinde, Doğu Asyadaki hızlı yükselişi ve ve Türki Cumhuriyetlerdeki yavaştan yükselişi (Kazakistan, Türkmenistan…) ile Mozilla Firefox’un yerini Google Chrome’a bırakacağını sezebilirsiniz.

Peki ya testler? Herhangi JS testini açın, Firefox 4’ün durumunu Chrome’un V8’i ve Opera’nın Carakan’ı ile karşılaştırın. Firefox 4’ün durumu -isim olarak da Carakan’a benzeyen- yeni Kraken‘a rağmen, pek iç açıcı görünmüyor.

Arayüz’e gelince Firefox’un 4’ün arayüzü ile Opera 10.5’in arayüzüne ya da Chrome’un arayüzüne gözatın. Ortada bir karıştırma işlemi olduğunu farkedeceksiniz. Biraz geri bir tarihe geldiğimizde 3 sürüm ve 6 yıla rağmen Firefox’un arayüzünde değişiklik yok olmamıştı.

Firefox’un yenilikçi başmühedislerinden Aza Raskin 2010’un sonunda Firefox’dan ayrıldı. (Tab Candy ya da eski adıyla Firefox Panorama, Ubiquity gibi inovatif özelliklerin sahibi) Ayrılma nedeni gelecekle ilgili Firefox’un görüşü ile kendi görüşünün farklı olması iddia ediliyor.

Internet Explorer 9 Hamlesi

Internet Explorer 9 kendini düzeltmeye ve gelişen yeni teknolojilere uluslararası standartlara uygun olarak destek vermeye başladı. Her şey bir ısırıkla başlar hesabı tarayıcı yarışına yavaş adımlarla Internet Explorer’da katılacak gibi…

Özellikle Windows 7 platformlarında Internet Explorer 8’in yerine geçecektir. Şirket kullanıcıları da tercihlerini IE9’dan yana kullanacaktır. 2012’de sunulması planlanan Windows 8’le birlikte IE 10’u görürsek “IE hep aynı” mı diyeceğiz, yoksa “var bir şeyler” mi diyeceğiz?

Firefox’un 2011 Planları

Yukarıdaki görselden anlaşılacağı Firefox toplama bir plan çizmiş. Chrome’un sürüm modelini al, Opera Widgets‘i Web Apps adıyla ile sun, Opera’nın Tablet hamlesiyle pazarın farkına var ve katıl, mobildeki inanılmaz büyümenin etkisiyle orayı tekrar hatırla…

İstediğin alabilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

Firefox Mobil ve TVler

Firefox’deki çoğu eklentinin 4. sürüm ile uyumusuz olması insanların diğer tarayıcılara yönelmesine neden oluyor. Firefox’un Mobile sürümü yılan hikayesine döndü. Çıktı, piyasadan çekildi, yenilendi, isim değiştirdi, baştan kodlandı ama olmadı. Yine olmayacak gibi. (Firefox Mobile)

Televizyonlar gelecekte bilgisayarlarla aynı işlemleri yapmaya başlayacak gibi. Hatta klavyeleri dokunmatik olacak ya da uzaktan klavyeli. Bu nedenle gelecek vaadeden bir market olan televizyonlar için planlanan bir Firefox yok. Bu alanda da liderliği Opera alacak gibi… Google’ın TV konusunda hamleleri var ancak tarayıcı çapında yok. Opera Mini’li Vodafone Webbox bu pazara giriş için bir başlangıç adımı gibi. Son günlerde Sony Bravia’da Opera kullanılacak olması gibi internete bulaşan TVlere ne demeli?

Firefox Nasıl Büyümüştü?

Firefox’un kullanımının genişlemesine büyük katkısı olanlardan biri hiç şüphesiz açık kaynak kitlesi. Fakat alternatif olarak Google Chrome’un da açık kaynak olması yine Firefox’dan kolayca vazgeçilmesine neden oluyor.

Firefox’un kullanımına yine yıllarca Google yardımcı olmuştu. Neredeyse 1 dolara ulaşan tık başı reklam yayını her gün 700 milyon ziyaretçi 8.6 trilyon sayfa görüntülenmesine sahip bir sitede reklam az değildi. Chrome ile pabucu dama atılan Firefox’un gelecek ile daha iyi planları olması lazım.

Sonuç olarak son tarayıcı pazarı istatistikleri ele alındığında kazanan her zaman ve her ortamda olduğu uzun vaadede para ve güç oluyor.

Peki ya diğerlerinin ve Opera’nın durumu? Gelecek yazılarımızı takip edin.

:: Ya siz Firefox’un geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Vivaldi Türkiye sitesi
  • james

    o test sonucu olarak verdiğiniz grafikte tarayıcıların hangi sürümlerinin karşılaştırıldığına bi zahmet bakaydınız keşke…

  • http://crystenger.blogspot.com crystenger

    news.softpedia.com
    dmxzone.com
    bilgi.biltek.info
    techie-buzz.com
    mircalemi.net (Farkedebileceğiniz üzere yazı alıntı ancak orijinal kaynağını bulamadım. Yabancı bir siteden alınmış.)

    Bunun gibi bir çok örnek var. Tabi ki bu testler kesin sonucu yansıtmasa da, kullandığınız bilgisayara göre farklılıklar gösterse de yine de Firefox 4 açısından hoş bir durum değil.

  • Hakkı Cevap

    “Yılan hikâyesi” ne dönen nedir anlamadım açıkçası. FF4’ün çıkışı, şu anki son sürümü kullanan kullanıcıların çok da umrunda değil emin olun. İsterseniz Firefox’un neden operadan, chromdan vs. daha iyi olduğunu anlatayım. Eğer internette sadece “geziyorsanız” o zaman size İE yeter. Ancak benim gibi; Reklamları engelleyerek, %99’u beyaz ve göz rahatsız eden arka planlara sahip internette, user scripts kullanarak gözlerinizden fedakârlıkta bulunmadan dolaşmak istiyorsanız, operadan sayıca ve kalite bakımından ÇOOOOk daha fazla eklentiyle tarayıcınızı adeta isviçre çakısına çevirmek istiyorsanız… KIsacası web’i kendi istediğiniz gibi gezmek istiyorsanız KUSURA BAKMAYIN AMA NE OPERA NE CHROME NE DE İNTERNET EXPLORER-9000 HİÇ BİR İŞİNİZE YARAMAZ. Bu web tarayıcılarının öncelikle KULLANICIYA SAYGIYI öğrenmesi gerek. Bırakın şu hız bilmemne gibi gereksiz ölçülendirmeleri. Neymiş efendim 0.001 daha hızlıymış… Diğer web tarayıcılarıyla YAPAMAYACAĞINI onlarca şey gösterebilirim size! Opera James Bond ise Firefox Mac Gayver dır!