Opera 29 [Mobil-Masaüstü] kararlı sürüm yayınlandı..

Opera, Çok Bellek mi Kullanıyor?

Yazan: hasantr | 19 Kasım 2012 | Opera RAM

Opera’nın gerçekten çok fazla RAM tükettiğini düşünüyorsanız ya da bu konuda farklı görüşleriniz var ise bu incelemeyi okumanızı tavsiye ediyoruz.

 

Opera gerçekten fazla bellek mi kullanıyor?

RAM’lerın pahalı ve düşük boyutlu olduğu zamanlarda, Opera diğer tarayıcılardan daha az bellek harcamasıyla ünlüydü.  Ama artık günümüz şartlarında satılan çoğu bilgisayarda 4gb ddr3 ram var. En ucuza yükseltilebilen bilgisayar parçası ve bir noktaya kadar da performans üzerinde doğrudan etkisi oluyor.

Yakın geçmişe bakıldığında; Opera’nın, 9. sürümünden bu yana  fazla bellek harcadığı yönünde bazı kullanıcılardan şikayet alındığı gözlemlenmektedir. Peki Opera gerçekten fazla bellek harcıyor mu? Bu sorunun cevabı pek çok insan için EVET olacaktır. Ama işin iç yüzü gerçekte göründüğü gibi değil…

Peki Nasıl? 

Evet Opera, duruma göre minimum harcayabileceği miktarın çok çok üzerinde ram harcıyor. Fakat Opera, her bilgisayarda en az 2 gb ram vardır mantığıyla hazırlanmış müsrif bir yazılım değil. Akıllı RAM kullanma özelliğiyle bilgisayarınızdaki RAM miktarına göre harcıyor. Örneğin 1gb RAM olan bilgisayarda ortalama 10-15 sekme açılışı 150-250 mb arasındayken, yüksek ram bulduğunda da 300+ mb ram kullanıyor. Herkes bilir ki 1 gb RAM olan bir bilgisayarla, 4gb RAM olan bilgisayar arasında ciddi performans farkı var. Bu performansı kazandıran da, yazılımların sabit diske (virtual memory) geçici olarak kaydedeceği bellek verisinin RAM üzerinde hızla kaydedilip hızla erişilebilmesidir.

Eğer Opera kurulu olduğu bilgisayarın RAM’ini her daim az kullansaydı, sisteminizde yüklü RAM miktarı ne olursa olsun performans bir miktar işlemci ve hdd hızına bağlı olarak hep aynı kalırdı. Bu durum tüm yazılımlar için geçerlidir.

 

Bilgisayarlardaki RAM işleyişi

  • Memory Leak: Yazılımların kapanırken hafızadan silmedikleri verilerdir. Aynı zamanda bilgisayarı yeniden başlatmadıkça ram miktarının düşmemesinin de sebebidir. Hafızayı temizleme vaadinde bulunan bazı yazılımlar bir miktar bu sorunun üstesinden gelse de en etkili çözüm işletim sistemini yeniden başlatmaktır.
  • Cache Memory: Yazılımların açılırken yüklendikleri hafızadır (önbellek) ve yazılım kapatılsa bile bir miktar veriyi hafızasında tutup, yazılımın ikinci kez açılmasını hızlandırır. Hafızada kalabalık yaptığı için bir süre sonra performans kaybına yol açar. En etkili çözüm işletim sistemini yeniden başlatmaktır.
  • Virtual Memory: Fiziksel hafıza olarak isimlendirilen ram miktarının yetersiz olduğu durumlarda işletim sisteminin sabit diski sanal ram olarak kullanmasına denir. Fiziksel rame göre çok yavaştır. RAM miktarı ne kadar yüksekse o kadar az kullanılır. Opera ile açıklaycak olursak; Opera’nın düşük ramli bilgisayarlarda minimum performans kaybıyla ramden tasarruf edebileceği bütün veriyi sakladığı hafızadır, yüksek rame sahip bilgisayarlarda bile genellikle ram mikrarından fazla kullanılır. (SSD hafızalı bilgisayarlarda HDD ye nazaran daha yüksek performans verir.)

Kısaca özetlemek gerekirse; her internet sayfası açıldığında bilgisayarda bir hafızaya yüklenmek zorundadır. Bu aşamada yazılımın algoritmasının başarısından çok yüklenen hafızanın yazma okuma hızı önemlidir. Opera ortalama olarak ram üzerine yazdığı verinin yarısı kadar veriyi sabit disk üzerine yazıyor. Çoğu durumda 8+ gb gibi yüksek miktarda rame sahip olmayan bilgisayarlar için sanal hafıza oldukça gerekli bir birimdir.

 

Opera’nın ram kullanım mantığı

  • Senaryo 1:  Yeterli ram düzeyinde öncelikli veriler fiziksel ram üzerine, çok hızlı erişilmesi gerekmeyen veriler sanal ram üzerine kaydedilir sabit diskin yavaşlığından asgari etkiyle sörf sağlanmaya çalışılır.
  • Senaryo 2 Çok düşük miktarlarda rame sahip bilgisayarlarda en öncelikli veriler ram üzerine kaydedilir. Performans üzerinde doğrudan etkisi olan pek çok veri sabit diske kaydedilerek asgari ram kullanımıyla oldukça düşük performans ve sinir bozucu gecikmelerle sörf sağlanır. Ram üzerindeki veriler sürekli sabit diske taşındığı için arka plandaki sekmelere tekrar erişim gecikir. (IE8’in sekmeler arası gezintideki yavaşlık sebebi budur.)

 

Örnekleme

Aşağıdaki test iki farklı rame sahip bilgisayar kullanılarak ve 15 aynı sitenin farklı sekmelerde açılması ile yapılmıştır.

Örnek 1 :

Donanım: 1 GB DDR Ram /  Windows XP 32 bit / Sanal hafıza : Yaklaşık 500 mb (sanal hafıza boyutu ne kadar düşükse opera ve diğer yazılımlar  rami o kadar fazla kullanır) 

Sonuç: 15 sekme açık ve 234mb fiziksel ram, 227mb sanal ram kullanılıyor

 

Örnek 2:

Donanım: 4 GB DDR3 Ram /  Windows 7 64 bit / Sanal hafıza: Yaklaşık 3000 mb

 Sonuç: 15 sekme açık ve 328mb fiziksel ram,  338mb sanal ram kullanıyor.

 

Sonuç

4 gb rame sahip bilgisayarda yaklaşık yüzde 30 oranında fazla ram ve sanal bellek kullanılmasına karşın, sitelerin açılış hızı, yeniden yüklenişi, ve sekmeler arası gezinti neredeyse 5 katı daha hızlı. 

Vivaldi Türkiye sitesi
  • alayli

    Çok güzel bir yazı olmuş.
    Bir de Chrome’un aynı miktarda kullandığı toplam rami karşılaştırsaydın. Her sekmeye ayrı işlem koymanın ne kadar fazla bellek tükettiği görülürdü.

    • yayayayyay

      katılıyorum

  • http://www.facebook.com/bacin.nasil Özgür Işık

    Bilgisayarım Gigabyte Netbook ve 1 GB Ram’i var.Görev yöneticisinden baktığımda 330k harcadığını gösteriyor ve şu an sadece 2 sekme açık.Bunun nedeni ne olabilir ?

    • yayayayyay

      sitelerin içerik yoğunluğu

    • alayli

      Mail RSS vs kullanıyorsanız bunlar da artıran etmenlerden.

    • http://my.opera.com/greench greench

      ilk açılışta mıbu kadar yoksa bir süre geçtikten sonra mı

    • hasanTR

      Cache Memory üzerinde kalan ram yüzünden olabilir. Her sekme açıp kapamada bir miktar veri ramde kalır. Bütün sekmeleri kapasanız bile ram ilk açılı seviyesine düşmez.

  • Ankara.

    16 gb ram olan bilgisayarda ayda bir aşırı ram kullanımı oluyor yaklaşık 8 gb ram kullandığı zamanlar olabiliyor bunun nedeni ne olabilir ?Yıllardır kullandığım opera bazı zamanlar yanıt vermiyor kendini kapatıyor bunların nedenlerini analiz ediyor ama çözüm yok .(Bilgisayar tamamen yasal antivirüsle korunuyor)

    • http://www.operaturkiye.net/ Mağruf Çolakoğlu

      Hangi sürümdesiniz?