Opera Software
  1. Araç Çubukları
  2. Menüler
  3. Panolar
  4. Hızlı Erişim
  5. Yer İmleri
  6. Bileşenler
  7. Notlar
  8. Opera Link
  9. İçerik Engelleme
  10. Sahtekarlık Koruması
  11. BitTorrent
  12. Görünüm
  13. Geliştirici Araçlar
  14. Tercihler
  15. Gelişmiş Ayarlar
  16. Temalar
  17. Klavye Kısayolları
  18. Fare Kullanımı
  19. Ses Kullanımı
  20. E-posta ve Haberler
  21. Bildirimler
  22. Sohbet
  23. Açıklamalar
  24. Operada Yedekleme

Tercihler> Gelişmiş > Ağ

Slayt geçişi için Page Down ve Page Up düğmelerine basın.

Vekil sunucular

Vekil sunucu aşağıda örnek verilen aktiviteleri yapabilen bir bilgisayardır.

butonunu tıklayın ve gerekli bilgileri girin. Belirtilen protokoller ile ilgili tüm bağlantılar belirtmiş olduğunuz vekil sunucu üzerinden yürütülecektir.

Vekil sunucu kullanmak için, aşağıdaki bilgileri girmeniz gerekmektedir:

  1. Protokol ( HTTP benzeri)
  2. İnternet adresi ( proxy.example.org or 192.0.34.166 benzeri)
  3. Port numarası (5000 benzeri)

Tüm bu bilgileri internet servis sağlayıcınızdan (ISP) -vekil sunucunuzun bulunduğu host- ya da sunucu programınız ile beraber gelen program belgelerinden edinebilirsiniz.

Belirlediğiniz sitelere vekil sunucu kullanmaksızın gitmek istiyorsanız , "Aşağıdaki adreslerde vekil sunucu kullanma" kutucuğunu işaretleyerek alt kısımdaki alana belirlediğiniz adresleri giriniz.

İnternet sağlayıcınız otomatik vekil sunucu yapılandırması kulanıyorsa , servis sağlayıcınızın vermiş olduğu adresi yazınız.

Vekil sunucular ile ilgili daha fazla bilgi edinin

Sunucu adı tanımlama

Opera'nın adres satırına bir kelime yazdığında (örneğin " opera") , Opera aşağıdakileri yapacaktır:

  1. Yer imleri içinde "opera" adlı bir takma adın olup olmadığına bakar.
  2. Yerel ağınızda "opera" isimli bir bilgisayar olup olmadığını kontrol eder.
  3. Kelimeye ön ek (örneğin "www") ve son ek (örneğin "com") atamaya çalışarak , " www.opera.com" adresine gitmenizi sağlayacak sunucu ismi tamamlamaya çalışır.

Kendiniz ayrıca virgül ile ayırarak yeni ön ek ve son ekler tanımlayabilirsiniz.

Not: Çoklu kombinasyonlarda bu işlem biraz zaman alabilir; eğer internet bağlantınız yavaş ise, bu özelliği kapatarak daha hızlı gezinebilirsiniz.

Tip: Sunucu ismi tanımlamayı atlamak için kelimeyi yazdıktan sonra Ctrl+Enter kısayolunu kullanabilirsiniz.

Uluslararası Web adreslerini UTF-8 ile kodlama

Bazı sunucular Opera'nın web adreslerini , tavsiye edilen UTF-8 kodlaması yerine lokal karakter kodlaması (örneğin latin-1) ile kodlamasını tercih edebilirler.

Adres(yazdığınız) http://www.example.org/æøå.html
Adres (latin-1) http://www.example.org/%E6%F8%E5.html
Adres (UTF-8) http://www.example.org/%C3%A6%C3%B8%C3%A5.html

Yönlendirici bilgilerini gönderme

Bazı siteler o siteye nereden geldiğinize dair bazı notlar tutar. Ulaşmak istediğiniz web sayfasının sizin nereden yönlendirildiğinizi bilmesini istemiyorsanız , "Yönlendirici bilgilerini gönder" seçeneğini işaretlemeyin.

Not: Bazı sitelerin düzgün çalışabilmesi yönlendirici bilgilerinin gönderilmesine bağlıdır.

Otomatik yönlendirmeyi kullan

Bazı web sayfaları sizi diğer bir sayfaya ya da siteye otomatik olarak yönlendirir. "Otomatik yönlendirmeyi kullan" seçeneğini iptal ederek , yönlendirme linklerinin kontrolünü kendiniz sağlayabilirsiniz.

En fazla tek sunucu bağlantısı

Bu ayar için önerilen varsayılan değer 8'dir , fakat tarayıcı hızı ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız , tek sunucu bağlantı sayısını kendiniz değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

En fazla toplam bağlantı

Bu ayar için önerilen varsayılan değer 20'dir , fakat tarayıcı hızı ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız , toplam sunucu bağlantı sayısını kendiniz değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Site tercihleri

Ağ tercihleri ayrıca her site için özel olarak tanımlanabilir. Site ağ tercihleri ; kodlama , yönlendirme gibi ayarların yanı sıra size , Opera'nın ilgili siteye kendisini nasıl tanıtacağına dair ayarları içeren seçenekler sunar.

Tarayaıcınız web sayfası ile bağlantı kurduğunda, siteye hangi tarayıcı olduğunu bildirir. Bazı web siteleri tarayıcılara göre içerik(görünüm) sağlamaktadırlar. Ancak tarayıcılar sürekli olarak bir gelişim içerinde olduğunda , site tasarımcılarının hazırladığı tanımlamalar her zaman olumlu etki göstermemektedir.

Eğer bir site ile ilgili devam eden probleminiz varsa , site tercihlerinden tarayıcı tanımlamasını değiştirerek siteye girmeyi deneyin.(F12/Site tercihlerini düzenle/Ağ/Tarayıcı tanımlaması , daha sonra F5e basarak sayfayı yenileyin.)

Not: "..olarak tanıt" seçeneğinin anlamı Opera'nın kendisini ilgili siteye belirttiğiniz tarayıcıymış gibi tanımlamasıdır. "...olarak görün" seçeneğinin anlamı ; Opera'nın kendi kimliğini tam manasıyla gizlemesidir.Bu durum çok nadiren gereklidir fakat bazen çok kötü tasarlanan ya da bozuk sitelerin görüntülenmesinde işe yaramaktadır.