CrazyEngineers’in, Opera CTO’su ve CSS’in Kurucusu Håkon Wium Lie ile Röportajı

Yazan: metude | 15 Ağustos 2010 - 09:00 | Opera

Opera CTO’su Håkon Wium Lie Crazy Engineers ile bir röportaj yaptı. Röportajda Håkon’un hikayesi, CSS, HTML, <video> gibi konulardan bahsedildi.

Håkon 90′larda CERN‘de çalışmak amacıyla Norveç’ten ayrıldı. CERN’de W3C‘nin kuruluşu ve CSS’in doğumunda rol aldı. Ayrıca Håkon röportajda webin şu ana kadar getirdikleri ile getireceklerinden bahsediliyor. Opera ve rakiplerinin durumuna da değinilmiş.

Crazy Engineers’de röportajı tamamını İngilizce olarak bulabilirsiniz.



Röportajdan Önemli Kısımlar

Notlar anlaşılması için sadeleştirilecek çevrilmiştir.

Sizi Opera’ya ne getirdi?

Håkon: CSS,  CERN’e gelmeden önce Norwegian Telecom Research’de çalıştım. O zamanlar sadece Amerikanların yazılım üretebileceğini düşünürdüm (bir çoğumuz gibi) ama Jon ve Geir (Opera’nın kurucuları) beni dinlemediler ve 1994′de, daha iyi bir tarayıcı geliştirmeye ben CERN’den ayrılırken başladılar. 1998′de Netscape ve Microsoft CSS desteğinde eksiklikler ve sorunlar yaşarken, Opera mükemmel bir uyum ile CSS’yi sundu. “wow” dedim ve doğruca memlekim Norveç’e, Opera’ya döndüm. Bilgisayar tarihinde Opera’yı, işletim sistemi desteği konusunda yakalayabilen olduğunu düşünmüyorum.

Çekirdekte Opera’nın Firefox ve Chrome’dan farkı nedir?

Håkon: Render motoru tarayıcının çekirdeğidir. Firefox (Gecko motorunu) ve Chrome (Webit motorunu) kullanırken, Opera  kendi render motorunu (Presto) kendi geliştirmekte. Ayrıca Microsoft da, Internet Explorer’da (Trident) kendi render motorunu yapan bir tarayıcı. Kendi render motorunu yapmak hem bu motoru geliştirme hem de standart desteği için daha çok vakit ve emek gerektiriyor.

Şu sıralar hangi konular üzerinde çalışıyorsunuz?

HTML5, CSS3, W3C Widgets, ve SVG şu sıralarda yoğunlaştığımız konular… Bu konuda yanlız olmadığımız için diğer tarayıcılarını standart desteklerini ve gelişimlerini takip ediyor kendi tarayımız ile karşılaştırıyoruz. Web standartları alanındaki yarışta geçtiğimiz yıllara göre daha çekişmeli bir yarış var. Gecko ve WebKit de bu konuda çalışmakta. Hatta Microsoft bile…

Opera bu konuda kullanıcılarına daha çok şey veriyor. Sadece belli bir işletim sistemi üzerinde çalışmıyoruz. Opera standart desteği ile daha çok platformda kullanılabilir durumda… Bu durum göz önüne alındığında Opera’nın rakibi yok.

Web fontları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Web fontları artık çok genişledi. Tüm tarayıcılar hatta Internet Explorer bile TrueType/OpenType dosyalarını destekliyor. Ayrıca W3C, TrueType/OpenType‘ın sıkıştırılmış hali WOFF üzerinde çalışan bir geliştirici ekibini duyurdu. WOFF‘un sıkştırması gayet iyi. Ayrıca Web fontları, HTML’yi PDF’ye CSS ile çeviren Prince tarafından da destekleniyor. Prince kısaca; fontları, içeriği, stilleri ve diğer şeyleri entegre ederek çarpıcı PDF dosyaları oluşturabiliyor.

<video> elementi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

2007′de Opera, gelecekte videoların web dünyasında önemli bir yer tutacağını tahmin etmişti. YouTube‘un 2006′da popüler olmaya başladığını unutmamak lazım. Opera, 2007 yılında <video> gibi bir elementli basit bir çözümü önerdi. Şimdi ise <video> elementi yavaşça yol alıyor.

Element kabul edildi ama kodek seçimi daha zor oldu.  Theora projesi bize, açık kaynağın ne kadar önemli olduğunu gösterdi ve Google sadece Ogg Vorbis ile gelen WebM format temeli üzerine kurulu VP8‘i öne sürdü. Sonuç olarak tüm tarayıcılar ortak bir kodek olan WebM üzerinde karar kıldı ve Opera yine bir adım önde giderek ilk <video> elementi destekli kararlı sürüm yayınlayan tarayıcı oldu.

Web Geliştiricilerine önerileriniz var mı?

Tüm geliştiricileri bazı önde gelen şeyler üzerinde çalışmaya başlamalı: W3C widgets (bileşenler) , HTML5 applications (araçlar) , CSS3 backgrounds (arkaplanlanlar) ve borders (kenarlar) ile ilgili bir şeyler yazmaya, kodlamaya başlamalı…

Bu yazıyı beğendiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir:

Jon, Power Lunch Programında » greench, 30 Ekim 2009

Artık Turbo! Opera Mobile'da da Olacak » metude, 29 Mart 2009

Teknosa ve Opera Tarayıcı » zahek, 13 Ekim 2010

Opera 11 ve Peacekeeper Performansı » zahek, 22 Ekim 2010

Opera Facebook Grubu » metude, 24 Nisan 2009

Bu yazı 210 kere görüntülendi.
Uyarı: OperaTurkiye.Net'teki yazıları kaynak belirttiğiniz takdirde kendi internet sitelerinizde yayınlayabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Ekle

* doldurulması gerekli alanları belirtir.

Ad *

E-Posta *

Web Site