Opera 11.10 Beta İncelemesi
Opera Software dün Opera 11.10 -kod adıyla Barracuda– beta aşamasını yayına sundu. Çok daha akıllı özellikler ve daha iyi bir performans ile gelen yeni Beta, önümüzdeki haftalarda daha da geliştirilecek.
Yeni betayı Windows, Mac ve Linux bilgisayarlar için www.opera.com/browser/next ya da operaturkiye.net/indir adreslerinden indirebilirsiniz.
Tanıtım Videosu
Neler var?
- Hızlı Erişim geliştirmeleri
- Daha kolay yüklenebilir (Adobe Flash vb) eklentiler
- Hatalı web sayfalarında arama önerileri
- Bildirimli arabirim ile Opera özellikleri daha çabuk keşif
- Yeni tasarımlı Opera iç sayfaları
- Eklentiler için yeni Opera URL Filter API’si
- Yüzlerce hata düzeltmesi…
Hızlı Erişim 2.0
Favori web sitelerine kolay ve hızlıca erişmek için ,4 yıldır kullandığınız, Opera’nın en sevilen özelliklerinden Hızlı Erişim daha da geliştirildi. Artık, Hızlı Erişim bölmelerinin sayısı, flow özelliği sayesinde, sınırsız oldu. Artık, Hızlı Erişimlerinize istediğiniz isimleri verebilir, yakınlaştırma özelliğini kullanarak daha çok siteyi tek ekrana sığdırabilir ya da büyütebilirsiniz.
Hızlı Erişim 2.0‘daki tek yenilik bunlar değil elbette. Artık, web sitelerinin ön izlemeleri alınırken öncelikli olarak sitede tanımlanmış logo görseli aranıyor. Varsa, o görsel Hızlı Erişim bölmesinde daha büyük olarak gösteriyor. Bu sayede aradığınız siteleri logolarından hızlıca bulup erişebiliyorsunuz.
Zarif Hızlı Erişim Bölmeleri
Artık boş bölmeleri görmek zorunda değilsiniz. Sadece dolu olan Hızlı Erişimler gösterileceği için size daha dolu ve daha şık bir Hızlı Erişim kullanımı sağlayacak. Bölmeleri sayfanın en alt kısmındaki artı (+) simgesine basarak kolayca artırabilirsiniz.
Düzeltilebilir Hızlı Erişim Başlıkları
Hızlı erişim önizlemelerindeki sitelerin başlıklarını isterseniz manuel olarak değiştirebilirsiniz.
Hızlı Erişim Önizlemeleri
Yukarıda belirttiğimiz gibi, artık hızlı erişim önizlemelerinde işlem sırası değişti. Web geliştiricileri kendi sitelerinin Hızlı Erişimde nasıl görüneceğini ayarlayabilecek.
Sitenizin Hızlı Erişim önizlemesini nasıl değiştirileceğini öğrenmek için tıklayın.
Hızlı Erişim önizlemesi/simgesi belirlemede sırayla şu işlemler uygulanacaktır:
- view-mode: minimized CSS kodu varsa bu biçimlendirme uygulanır.
- Eğer biçimlendirme yoksa, Opera simge aramaya başlayacaktır.
- Belli bir simge yoksa, eksikse ya da bozuksa Hızlı Erişim önzilemesi olarak web sitesinin görüntüsü kullanılacaktır- varsayılan işlem.
Hızlı Erişime Web Sayfası Ekleme Önerileri
Hangi web sitelerini Hızlı Erişime ekleyeceğinizi düşünmeyin. Opera size bir dizi önerilen site sunacaktır. Bunun için Hızlı Erişimdeki artı tuşuna basmanız yeterli.
Hızlı Erişimlerin Yerleşimi
Artık hızlı erişim sayfasının şekillendirmesini ister otomatik isterseniz varsayılan halde gelen seçeneklerden biriniz seçerek yapabilirsiniz. Hızlı erişim ekranının sağ üst kısmındaki “Configure” seçeneğini tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ayar penceresi gelecektir. Buradaki “Yerleşim” seçeneği ile farklı yerleşim seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Hızlı Erişim Yakınlaştırma/Uzaklaştırma
Hızlı erişim ekranı da artık diğer web sayfalarında olduğu gibi yakınlaştırılıp uzaklaştırılabilmektedir. bunun için ekranınızın sağ alt köşesindeki Görünüm düğmesini tıklayarak sayfayı istediğiniz boyuta getirebilirsiniz. Sayfa görünümünü değiştirdiğiniz anda hızlı erişim ekranı yerleşimi de (eğer otomatik yerleşim seçili ise) otomatik olarak değişecektir.
Daha Kolay Yüklenebilir Eklentiler
Barracuda, Flash eklentisini kolaylıkla indirebilir. Flash gerektiren bir sayfayı açtığınızda, Opera bu eklentiyi otomatik indirip arka planda kurabilir. Sizi bir zahmetten kurtarır.
Detaylı bilgi için Eklenti kurmak Artık Çok Kolay yazısını inceleyebilirsiniz.
Yüzlerce Hata Düzeltmesi
Opera 11.10 Barracuda‘nın ilk derlemelerinden itibaren özellikle çekirdekte ve diğer tüm alanlarda yüzlerce düzeltme yapıldı. Uzun listeyi görmek istiyorsanız tüm değişiklik listelerini inceleyebilirsiniz.
Özellikle Türkiye’deki kullanıcıları ilgilendiren Hürriyet, Milliyet, DonanimHaber vb. sitelerde oluşan takılma ve yüksek CPU kullanımı sorunları ise giderildi. Eğer halen bu sorunları yaşıyorsanız lütfen bunu bize bildirin.
Daha Etkileşimli Bir Yapı
İfadesel Arabirim
Opera’da yüzlerce özellik var… Takdir edersiniz ki günlük bir kullanıcı Opera Türkiye‘yi ya da diğer Opera bloglarını takip etmeden bu özelliklerinden tümünden haberdar olamıyor. Bu nedenle Opera Tarayıcı‘nın bazı özelliklerini açığa çıkarmak için ifadesel bir ara birim hazırlıyor. Örneğin; bir sekmeyi kapatırken çöp kutusu parıldıyor. Bu, çöp kutusuna basarak kapatılan sekmelerin tekrar açılabileceğini belirtiyor. Google‘da bir arama yaptığınız sayfa sonunda “Bir sonraki sayfaya geçmek boşluk tuşuna basın” gibi bildirimler sunuyor.
Hatalı Web Adreslerinde Arama Önerileri
Test için İngilizce ve Rusça dilinde Opera kullanırken görüntülenen bu özellik; hatalı bir adrese gittiğinizde hata sayfasının yanı sıra size “Bunu mu demek istediniz?” gibi alternatifler sunuyor. Bu özellik için şimdilik Yandex arama motoru kullanılmış ama final aşamasında Google ya da isteğe bağlı bir arama motoru olacaktır.
Örnek adres: http://hatali.sayfa.oldu/
Yeni Tasarımlı Opera İç Sayfaları
Opera’nın opera:about, opera:config gibi iç sayfaları daha modern ve şık bir tasarıma büründü.
Yeni İstemci Davranışı
Tarayıcı uyumluluğunu arttırmak için Opera, varsayılan istemci davranışını diğer tarayıcılara biraz daha benzetti. Bununla ilgili açıklamayı bu adreste bulabilirsiniz.
Yeni web standartları
Barracuda’nın içine baktığımızda yeni tarayıcı çekirdeği onu en hızlı Opera sürümü yapmasının yanında CSS3’ün multi-column ve gradient desteğini, Web Open Font Format (WOFF) desteğini ve Google’ın WebP resim protokolünü destekliyor. Genel bir bakış olarak “Standartlarını Daha da Yükseltti-11.10 Beta” yazımızı incleyebilirsiniz.
WebP desteği
Google’ın jpeg’e alternatif olarak geliştirdiği WebP isimli yeni resim türü desteği eklendi.
CSS lineer gradient desteği
W3C’nin önerdiği kurallara uygun şekilde elementlerin arkaplanını iki veya daha fazla renk arası geçişsel tonlarda olmasını sağlayabilirsiniz.
CSS multi column desteği
Yine W3C’nin önerdiği standartlar doğrultusunda web sayfalarını gazete yazıları gibi sutunlara bölmeye yarayan CSS multi column desteği eklenmiştir.
Web Open Font Format (WOFF) desteği
Artık Opera ile @font-face ile .woff uzantılı yazı tiplerini web sayfasında kullanabilirsiniz.
Yeni URL Filter API
Eklenti geliştiricileri Opera’nın engellenmiş içeriklerine ulaşabilecek ve engellenmiş içeriklere yeni girdiler ekleyebilecek veya var olanları kaldırabilecek.
- API desteği için burayı tıklayın.(İngilizce)
- İçerik Engelleme ile ilgili yazılar (Türkçe)
Opera Dragonfly 1.0 API
Web geliştiricilerine yardımcı bir araç olan Dragonfly artık programlanabilir bir yapıya sahip.
Opera’nın hata ayıklama aracı Opera Dragonfly beta 1 ile birlikte daha da geliştirildi. Tamamen yeni bir tasarımla, geliştirmeler ve yenilikler içeren beta1’de ayrıca SVG ve HTML5 API’lerinden Web Storage desteğini de içeriyor.
- Opera’yı henüz kurmadıysanız indirin ve kurun…
- Yandaki adresi Opera’da açın: opera:config#DeveloperTools|DeveloperToolsURL
- “Developer Tools URL”yi yandaki adres ile değiştirin
https://dragonfly.opera.com/app/cutting-edge/
- “Kaydet”in.
- Opera Dragonfly’ı açmak Ctrl+Shift+I ya da O Menü > Sayfa > Geliştirici araçları > Opera Dragonfly yolunu izleyin.
Opera Dragonfly atık açık kaynak olarak geliştirilmeye devam ediyor. Katkıda bulunmak ve kaynak kodlarını görmek için tıklayın.
- Dragonfly API’si üzerine ayrıntılı belge için burayı tıklayın (İngilizce)
- Yeni Dragonfly 1.0 beta için ayrıntılı bilgi için burayı tıklatın.
Opera 11.10 için Bazı Test Sonuçları *
- Opera 11.10 beta1 Acid 3 testinde 100/100 skor alıyor.
- Sunspider Javascript benchmark‘ını 223.4ms’de tamamladı. Google Chrome 11 dev 231.8ms’de bitiriyordu.
- Opera 11.10 beta1 HTML5 Test‘ten 400 üzerinden 244 ve +7 bonus puanı aldı. Google Chrome 11 dev 293 ve +13 bonus puanı almıştı.
Web’de Opera Türkiye
- Bizi Twitter’dan takip edin
- Facebook’ta Opera Türkiye Hayranı olun
- YouTube’taki videoları izleyin
- Opera’yı Twitter’dan takip edin
- Facebook’ta Opera’nın hayranı olun
- Youtube’da Opera Software

Pingback: 11.10 Beta’da Ufak Bir Güncelleme Var | Opera Türkiye()
Pingback: Opera Link Nedir? | Opera Türkiye()
Pingback: Adobe Flash Player Yönetici İzni Olmadan Nasıl Yüklenir? | Opera Türkiye()
Pingback: LifeHacker’dan Tarayıcı Hız Testi | Opera Türkiye()
Pingback: Opera 11.10 RC Hazır! | Opera Türkiye()
Pingback: Anonim()
Pingback: Opera 11.50 Final Hazır! | Opera Türkiye()
Pingback: Hızlı İnternet Demek Opera Demek - Tekno Pod - Teknoloji Haberleri()
Pingback: Opera 11 Hakkında | Tecno Yardım()