Opera 29 [Mobil-Masaüstü] kararlı sürüm yayınlandı..

Tarayıcıların WebGL’i Algılama Meselesi (Karl Dubost)

Yazan: Çağlar Yeşilyurt | 23 Ekim 2011 | firefox Geliştirme Opera 12 Safari Standart Uyum WebGl

Bugün Karl Dubost’un, WebGL desteğini algılama üzerine yazdıklarını buraya aktarmayı düşündüm. Bu yazıyı(daha binlercesini örnek gösterebilirim) örnek göstererek Opera’nın bazen web siteleriyle neden uyumlu çalışmadığını anlatmaya çalışacağım.

 

Opera’nın web siteleriyle yeterince uyumlu çalışmaması uzunca bir süredir dile getirilen bir konu. Birçok insan Opera’nın desteklediği web standartlarının ne olduğunu bilmemekte. Web standartları belli ise, web sayfası bir tarayıcıda çalışırken neden diğer tarayıcıda çalışmaz? Bu soruya verilebilecek pek çok yanıt var. Ancak ben sadece Opera’yı ilgilendiren yönüyle anlatayım. 

Önce Karl’ın yazısını özetleyeyim… Nokia, Nokia Maps 3D WebGL(beta) adında bir hizmet sunmuş. Fakat ortada çok trajikomik bir olay var. Eğer siteye Opera 12 ile girerseniz size son sürüm Chrome ile denemeniz gerektiğini söylüyor. Ancak Opera 12’de WebGL desteği gelecek. Safari ve Firefox’ta da WebGL desteği mevcut. Peki bu tarayıcılarda durum nasıl? Biraz daha yakından bakınca, bir tarayıcının WebGL desteğinin olup olmadığına sadece ismine ve sürüm numaralarına bakarak karar verildiğini görüyoruz.

[codesyntax lang=”javascript”]

var check = function() {
    var Public = {};
    var supportedBrowsers = {"Chrome": 9,
                             "Firefox": 8};

[/codesyntax]

Bu kod “Tarayıcı Chrome ve sürüm numarası 9’dan büyükse veya tarayıcı Firefox ve sürüm numarası 8’den büyükse üç boyutlu içeriği göster.” şeklinde kullanılıyor.

Halbuki Safari ve Opera da WebGL‘i destekliyor ve üç boyutlu içeriği çalıştırabilecek kapasiteye sahip. Kodun devamında WebGL desteğinin olup olmadığı biraz karışık bir kodla test ediliyor.  Opera 12 bu testi geçiyor. Bu anlamsız tarayıcı tanımlaması, bazı tarayıcılarda web sitesinin düzgün çalışmamasına sebep oluyor.   

Sonuç olarak geldiğimiz yer: Opera, WebGL gibi yeni bir teknolojiyi desteklemesine rağmen bu tarz yanlış tarayıcı tanımlama kodlarından dolayı web sayfasını düzgün çalıştıramıyor. Bu sitelerin örnekleri çoğaltılabilir.

Bu sorun kullanıcılar tarafından Opera’nın web sayfalarına olan uyumunun arttırmasını sağlayarak çözülmesi gereken bir sorun olarak algılanıyor. Aslında bunun yerine, web sitelerinin (web sitesi geliştiricilerinin) açık web standartlarına uymasını sağlamak gerekir.

Bir web sayfasının çalışıp çalışmamasını tarayıcıya ve sürümüne bağlamak ,tarayıcılar gerekli donanıma sahipken, çok saçma kaçmıyor mu sizce de? 

Yorumu size bırakıyoruz…

Kaynak 

Opera 12 bu testi geçiyor

Vivaldi Türkiye sitesi
  • Anonim

    Ya çok saçma ya Nokia a da öle basit bir firma değil ki internet sitesini hazırlayan adamlar bu kadar cahil mi oluyor. Google ne yapıyor bunlara para mı ödüyor.

    • http://www.operaturkiye.net zahek

      Herhalde umursamazlık sanırım. yanlı yaklaşım da olabilir. Bu işte buna en iyi örnek olabilir.

  • İsmail KÖSE

    QT gibi dünyanın en büyük c++ kütüphanelerinin sahibi olan Nokia’nın bu kadar basit bir kontrol yapısı kullanması çok komik. Sanırım tecrübesiz bir web yazılımcının elinden çıkmış olmalı bu. Öyle veya bu şekilde ben Google servislerinden başka son aylarda Opera’da düzgün görünmeyen site görmedim. 

  • Pingback: Anonim()