Opera 29 [Mobil-Masaüstü] kararlı sürüm yayınlandı..

Opera’ya Do Not Track (Beni İzleme) Desteği Geldi

Yazan: Celeborn | 12 Şubat 2012 | DNT do not track Opera

Geçtiğimiz günlerde, Opera Masaüstü Takımı blogunda “Do Not Track” özelliğini destekleyen yeni bir derleme yayımlandı. Biz de konuyla ilgili Opera geliştiricilerinden Karl Dubost’un kaleme aldığı blog girdisini sizlere aktarmaya çalıştık.

Bu yazının orjinali bu adreste bulunmaktadır.

Geçen yılın nisan ayında W3C, web’e yön veren kurumları ve kullanıcıları bir araya getirip Web’deki İzleme Faaliyetleri ve Kullanıcı Gizliliği konulu bir çalıştay düzenlemişti. Oldukça başarılı geçen bu çalıştaydan birkaç ay sonra, bir çalışma grubu oluşturuldu ve Web’deki izleme faaliyetleri ile ilgili üç ana başlık etrafında bir çerçeve oluşturuldu:

 

 

Ocak 2012′de düzenlenen son çalışma grubu toplantısı, Brüksel 

 

 

  • İzleme Tercihi Açıklaması (Do Not Track): Bu spesifikasyon, bir “Do Not Track” tercihini açıklamak için gerekli teknik yapıyı tanımlar. Örneğin bir HTTP başlığı ya da bir DOM özelliği. Sitelerin bu isteği nasıl karşıladıklarını algılayan bir yapı da içerebilir. 
  • İzleme Tercihi Açıklaması Tanımları ve Uygunluk : Bu spesifikasyon, bir “Do Not Track” tercihinin karşılığını tanımlar ve web sitelerinin bu standarda uyum sağlayabilmesi için gerçekleştirilen çalışmaları düzenler.
  • İzleme Listeleri : Bu spesifikasyon, Web izleme öğelerini engellemek veya bunlara izin vermek için düzenlenen listeleri ve bu biçimin beklenen kullanıcı bilgisi açıklamasını tanımlar.

Çalışmalar henüz tamamlanmadı. Grup çalışmaya başladığından beri 2000 civarında mesajı gözden geçirdik. Çok sayıda farklı paydaştan temsilciler aramızda bulunuyor: tarayıcı üreticileri, hukukçular (özellikle ABD ve Avrupa’dan), reklam şirketleri, gizlilik şirketleri, hizmet sağlayıcılar ve tüketici hakları dernekleri.

DNT ne anlama geliyor?

Firefox, Safari, Internet Explorer gibi belli başlı tarayıcıların desteklemeye başladığı DNT (Do Not Track) HTTP özelliği hakkında hepiniz az çok bir şeyler duymuşsunuzdur. Kullanıcı bu özelliği etkinleştirdiğinde, sunucuya her bir HTTP isteği için şu biçimde bir sinyal gönderiliyor.

DNT: 1

Sokaklarda, üzerinde “izlenmek istemiyorum” yazan bir rozet takarak yürümenizden farklı bir durum değil bu aslında. Kullanıcıların gizlilik ve güvenlik algısını yanlış etkilemek istemiyoruz. Bu sinyal, İzleme Tercihi Açıklaması spesifikasyonu ile tanımlanıyor.

Kullanıcılar, o zaman bu özellik bizi korumuyor ki diyebilirler ve haklılar.

En önemli ve üzerinde en çok tartışılan başlık, İzleme Tercihi Açıklaması ve Uygunluk. Şu anda, servis sağlayıcıların DNT: 1 sinyalini aldıklarında ne yapması gerektiğini tanımlamaya çalışıyoruz. Bu çok önemli. Çalışmalar sırasında çok sayıda konu öne çıktı: izlemenin tanımı, veri kümelenmesi, kişisel bilgiler, marka birleşimi vs. Bir karara bağlanması çok zor olan meseleler, zira teknik konular değiller. Alınacak bazı kararlar Web için yıkıcı etkiler de ortaya çıkarabilir. Bu yüzden, tüm paydaşların zarar görmeden uygulayabileceği ve spesifikasyonlara uymasını sağlayacak ortak bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Eğer çalışma grubu, DNT: 1 hakkında bir karar alır ve bu karar olumlu tepkiler almazsa bundan en çok zararı kullanıcılar görecek. Hem reklam şirketlerini, hem sivil toplum kuruluşlarını hem de hükümetleri memnun edecek bir çözümde buluşmak zorundayız.

Üçüncü başlık, ilk olarak Microsoft tarafından ortaya atılan bir savunma mekanizması. Bu başlık, Opera olarak bizim de ilgimizi çekti ve üzerinde çalışıyoruz. Opera’nın İçerik Engelleme API‘si ile de örtüşüyor bu fikir. Temel olarak son derece basit. Eğer kullanıcı DNT: 1 özelliğini etkinleştirir ve bazı servis sağlayıcılar bunu dikkate almazsa kullanıcıya bu içeriği engelleme fırsatı sunuyor. Bu başlık, aynı zamanda en çok tepki gören başlık da oldu ve çalışma grubunda kabul edilmesini sağlayacak sağlam temeller üzerine oturtmaya çalışıyoruz.

Bu özellik Opera için neden önemli?

İki nedenden dolayı. Biz hem bir tarayıcı üreticisiyiz, hem de bir servis sağlayıcısı. Son yayımlanan derleme, kullanıcı tepkilerini ve DNT: 1 özelliği etkinleştirildiğinde ortaya çıkabilecek sorunları belirlememizi sağlayacak. Çalışma grubunun önerilerinin sunucu tarafında ne derece uygulanabilir olduğunu da görmek istiyoruz. Kendi sosyal ağımız My Opera ve Opera Mini tarayıcımız da spesifikasyon için test edilmek zorunda.

 

Gizlilik 

Yazı burada sona eriyor. Kişisel olarak yorumlayacak olursak, şu aşamada kullanıcılar için bir faydası yok gibi görünüyor. Ancak, ileride çalışmalar olgunlaştığında ve bu özelliğin kullanımı zorunlu bir standart haline geldiğinde faydasını muhakkak göreceğiz. Opera gibi yenilikçi bir tarayıcının da bu destekten mahrum olması beklenemezdi.

Fakat, sitelerin ayakta kalabilmesi için reklam verenlere muhtaç olduğu gerçeği de gözden kaçırılmamalı. Doğal olarak onlar da bu işe sıcak bakmayacaklardır, ki bakmıyorlar da. Her iki tarafın da kabul edebileceği orta bir yol bulunması gerekiyor. Tabii ki kullanıcı gizliliği önemli, ancak alınan her hizmetin de bir bedeli var. Hoşumuza gitmese de.

Opera’nın da bu desteği eklemesiyle birlikte tarayıcı devleri arasında bu özelliği desteklemeyen bir tek Google Chrome kalmış durumda. Kamuoyunda bir arama motoru tekeli olarak görünse de Google özünde dünyanın en büyük reklam şirketi. Arama hizmetleri, e-posta hizmeti ve hatta tarayıcısı bile Google için yalnızca daha çok reklam geliri sağlamak için varlar. Yani, Google’ın üzerinde bir kamuoyu baskısı olmadıkça bu özelliği eklemesini beklemek iyimser bir yaklaşım olur. Son günlerde yeni gizlilik sözleşmeleri nedeniyle çok fazla eleştiri alıyorlar, belki bu onları ikna edebilir. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Vivaldi Türkiye sitesi
  • http://www.operaturkiye.net zahek

    Oldukça güzel ve açıklayıcı bir yazı.Çeviri için teşekkürler.

  • http://crystenger.blogspot.com crystenger

    Yazı için teşekkürler.

    Gelişmeleri takip etmek lazım, Güvenli Web, SOPA, ACTA falan derken önemli bir konu daha oldu.

  • Kadir
    • Anonim

      Verdiğiniz bağlantıda Chrome’un değil, bir eklentinin bunu sağladığı belirtilmiş.

    • http://my.opera.com/greench greench

      Google gelirinin %97’sini reklamcılık alanından kazandığı için böyle bir yeniliğe sıcak bakmıyor.

  • http://crystenger.blogspot.com crystenger