Opera 12.01 Final yayınlandı ! Yaz dönemine girdik, tatiller başladı ve yavaşlamaları mazur görün lüten :)

Opera’da User Agent Switcher Kullanımı

Yazan: F-Blog | 21 Şubat 2010 | Firefox olarak göster Internet Explorer olarak göster switcher Tarayıcı Tanımlaması user agent Ziyaretçi Aracı


Opera kullanırken çeşitli nedenlerden dolayı tarayıcınızı bir başka tarayıcı olarak tanıtma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bunu nasıl ve neden yapacağınıza ilişkin hazırladığımız bir yazı ile karşınızdayız…


Siteyi sadece Internet Explorer için hazırlayıp, başka ağ gezginleri ile girilmesini engellemek isteyenler (Microsoft gibi) yüzünden Opera içerisinde  tarayıcı tanımlaması değiştirme özelliği uzun zamandır standart olarak sunuluyor. Bu özellikle; internet tarayıcınız Opera olarak değil de Internet Explorer olarak gösterilebiliyor ve bu şekilde Microsoft sitelerine girdiğinizde sizin Opera tarayıcı kullandığınız anlaşılmadığından size hatalı ve bozuk bir sayfa gönderemiyordu.

Ziyaretçi aracı olarak adlandırabileceğimiz bu özellik, ağ üzerinden veri iletişimi yapan programın kendini tanıtmak amacıyla sunduğu çok uzun olmayan bir metindir. Bu metinde; bir ağ kaynağına bağlı olan bir uygulamanın ne olduğu, adı, sürümü ve özellikleri gibi bilgiler yer almaktadır. Örneğin; Opera’nın ziyaretçi aracı bilgisi standart olarak şöyle bir şey (sürüme göre değişebiliyor):

Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; tr) Presto/2.2.15 Version/10.10

Burada ilk kısımda programın Opera adında olduğu ve daha sonraki yan çizgiden sonraki sayılarla da sürüm numarasının 9.80 olduğunu anlıyoruz. Parantez içindeki kısımda ise üzerinde çalıştığı işletim sistemi sürümü ve yerelleştirme seçimi gibi bilgiler bulunmaktadır. Parantezden sonra da Opera’nın sayfa gösterim motoru Presto’nun adı ve ondan sonra da sürümü var. En sondaki Version/10.10 yazan yer ise sürüm numarası 10′a ulaşan ilk internet tarayıcısı olduğu için Opera’nın eskiden hazırlanmış ve güncellenmemiş sayfaların programı Opera 1 olarak algılayarak hataya düşmemesi için uyguladıkları bir hile. Buradaki hilede programın esas sürüm numarası bu şekilde bilginin en sonunda yer alıyor. Öndeki 9.80 ise Opera 1 olarak tanınmamak için kullanılan sahte sürüm bilgisi.

Not: Bu metnin yapısı tarayıcıya ve sürümüne göre değişebiliyor.

Şimdi çeşitli siteler bu bilgiyi alıp evirip çeviriyor ve eğer beğenmezlerse sizin içeriklerini görmenize engel oluyorlar ya da size farklı içerik sunup ayrımcılık yapabiliyorlar. Bunu mesela eskiden Microsoft çok yapmış, şu an da çeşitli banka siteleri, Google ve  LRN Viewer (Bkz. Internet Explorer değil Exploder, Exploder) kullanan üniversite siteleri yapmaya devam ediyor. Mesela Opera ile girince Microsoft sitesi size bozuk bir sayfa gönderip sayfanın hatalı çalışmasına sebep oluyordu, böylece kullanıcılar Internet Explorer’ın Opera’dan daha iyi olduğunu düşüneceklerdi.

Ziyaret aracı bilgisine göre internet tarayıcısını kandırma uygulamasına karşı da Opera uzun süre önce tarayıcı tanımlaması bilgisini değiştirme özelliği eklemişti. Bu özellik ile Opera’nın tarayıcı tanımlaması isterseniz Opera, isterseniz Internet Explorer isterseniz de Mozilla Firefox olacak şekilde göndermesini sağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde Internet Explorer olarak göründüğünüzde Microsoft’un tekelci yaklaşımına uğramıyor ve siz de Internet Explorer kullananlarla aynı sayfayı görüntüleyebiliyordunuz.

Ziyaretçi aracı (UserAgent) bilgisi Opera’nın 9 sürümüne kadar tüm siteler için değiştirilebiliyordu. Ancak 9 ve üstü sürümlerde sadece seçtiğiniz siteler için bu bilgiyi değiştiriyorsunuz. Yani mesela tüm sitelerde Opera olarak görünürken istediğiniz bir sitede Internet Explorer olarak görünebilirsiniz. Opera 7′de “Araçlar > Hızlı özellik değiştirme” yolundan istediğiniz program olarak görünmenizi sağlayabiliyordunuz, üstelik bu kadar kolay bir şekilde. Hatta eski sürümlerde ziyaret aracı bilgisi standart olarak Internet Explorer olarak geliyordu. Opera baktı daha sonra Internet Explorer’ı engellemeye başladılar, standart ayarı da Opera yapmaya başladı.  Opera 9 ve 10 sürümlerinde iş biraz daha zor olsa da çok da önemli değil aslında, ne de olsa sürekli kullandığınız bir şey değil bu özellik.

Opera 10′da ziyaret aracı bilgisini değiştirmek için ya “Araçlar > Hızlı özellik değiştirme  > Site tercihlerini düzenle…” yolundan ya da o an bulunduğunuz sitede değişiklikler yapmak istiyorsanız da sayfanın bir yerine sağ tıklayıp “Site tercihlerini düzenle…” seçeneğine gidiniz. Burada site yazan yerde ziyaret aracını değiştirmek istediğiniz sitenin adresi yazıyorsa sorun yok, yazmıyorsa da kendiniz http:// ve adresin sonunda sayfa adresi vb. olmayacak şekilde yani örneğin sadece www.operaturkiye.net şeklinde yazın.

Bundan sonra ağ sekmesine gidip aşağıdaki “Tarayıcı tanımlaması” kısmındaki seçeneklerden istediğiniz seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken sonu “olarak tanıt” ile biten seçeneklerde Opera’nın farkedilebildiğidir. Çünkü bu seçeneklerde Opera bilgisi ziyaret aracı bilgisi içinde yer almaktadır. Bunun yerine “olarak görün” ile biten seçenekleri tercih edin. Bu şekilde ziyaret aracında Opera bilgisi kesinlikle yer almamakta, tamamen IE ya da Firefox bilgisi taklit edilmektedir. Burada uygun bir seçenek seçtikten sonra “Tamam” diyerek pencereyi kapattığınızda artık o site için seçtiğiniz şekilde görüneceksiniz. Yalnız bunun için sayfayı bir kere yenilemeniz gerektiğini unutmayın.

Yalnız eğer hâlâ bulunduğunuz sayfa sizin Opera olduğunuzu söyleyip sorunlar çıkarıyorsa ziyaret aracı bilgisi dışında da yöntemler kullanıyor demektir. Bu da genellikle programın desteklediği JavaScript yöntemlerini kontrol etmektir ki neredeyse hepsinin kendine özgü bir bir JavaScript yöntemi vardır. Internet sayfası bu yöntemi yoklar ve eğer “true” döner ise yöntem destekleniyor demektir ve bu bilgi de siteye hangi ağ gezgininin kullanıldığını bildirir. Bunun çözümü de eski ve basit sistemlerde “Araçlar > Hızlı özellik değiştirme > JavaScript’i etkinleştir” seçeneğine gidip onun seçimini kaldırmak kadar basit olabiliyorken bunu yemeyen sitelerde Opera UserJS özelliği ile bu değerleri “false” döndürmesini sağlamaya kadar gidebiliyor. Bunun için buradan farklı kaydederek indireceğiniz dosyayı, önceki cümlemde bağlantısını verdiğim sayfayı okuyarak etkinleştirin ve dosyadaki ”var confirmSniff = 0;” kısmındaki rakamı bir önceki cümleyi okuyup keyfinize göre değiştirin. Bu, sorgulayan sitede Opera’ya özel JS kodlarının “true” veya “false” dönmesini belirler.

Opera’da ziyaret aracı ile ilgili bir diğer ayar ise bu bilgi içinde yer alan parantezli kısım içine istediğiniz bir şeyler yazabilmeniz. Yalnız buna dikkat edin, çünkü saçma şeyler yazmak size çoğu siteyi engelletebilir ya da Opera’nın hatalı çalışıp çökmesine sebep olabilir. Bunun için koyu renkle yazılmış şu metni kopyalayın: opera:config#ISP|Id. Bundan sonra yeni bir sekme açın ve adres çubuğuna sağ tıklayıp “Yapıştır ve Git” deyin. Bundan sonra Opera ayar sayfasında Id başlıklı bir kutucuk çıkacak. Buraya yazdığınız şeyler ziyaret aracı bilgisi içine ekleniyor. Örneğin; bunu kurcalarken şöyle bir ziyaret aracı yapmıştım kendime:

Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; www.f-blog.info; Java ME; Winamp/5.56; BSPlayer/2.50; Netbeans/6.7.1; XnView/1.95; tr) Presto/2.2.15 Version/10.10

Yardımcı Bağlantılar

Kaynak

  • bülent

    selamlar ya bu user agenti noki1 6600 yapmak istiyorum ama yapsamda başında opera 9.80 yazıyor ortalarında nokia 6600 yazıyor. varmı bunun bir yolu? bazı yerler sadece cep telefonundan giriş yaptırıyorlar. en başta opera mozilla veya fiefox yazınca siteler tanıyor. böyle bir özellikde olsaymıştı süper olurmuştu

  • http://www.f-blog.info/ F-Blog

    Bülent, başlangıçtaki değerleri değiştirmek için yazıdaki ayardan “Firefox olarak görün” seçeneğine ayarlayabilirsin. Bunun dışnda başlangıçtaki ayarı farklı bir şeye değiştiremezsin, ancak ortasındaki değerleri değiştirebilirsin.

  • bülent

    teşk kardeş. firefox da böyle bir eklenti var user agente istediğimizi yazabiliyoruz. isminizi bile yazıyorsunuz

    • http://my.opera.com/greench greench

      Opera Mini’nin user agent’i Opera/9.80 (J2ME/MIDP; Opera Mini/5.0.16823/1428; U; en) Presto/2.2.0 şeklinde buna uygun şekilde düzenleyebilirsiniz.. F-blog’un yazıda da dediği gibi User Agent’ı tamamen değiştirmeniz durumunda pek çok siteye girerken sıkıntı yaşayacaksınız…

G+ OT