Opera 12 Final yayınlandı ! Yaz dönemine girdik, tatiller başladı ve yavaşlamaları mazur görün lüten :)

200 böcek ve 1 “Yusufçuk” – Opera Dragonfly 1.1 Yayınlandı!

Yazan: crystenger | 03 Eylül 2011 | Dragonfly geliştirici aracı Opera Opera Dragonfly opera dragonfly 1 opera dragonfly 1.1

Dragonfly 1.1  

Opera’nın tam donanımlı geliştirici aracı, Opera Dragonfly 1.1 yenilikleriyle, düzeltmeleriyle hazır. Sadece bir sağ-tık kadar uzağınızdaki Dragonfly kurulum gerektirmez. Bir tasarımcı ya da geliştiricinin ihityacı olan her araca sahiptir.

Opera Dragonfly‘ı kullanmak için Opera’nız varsa herhangi bir şey indirmeden kullanabilirsiniz. Sayfada istediğiniz bir öğeye sağ-tık > Öğeyi teftiş et ya da Ctrl + Shift + I ile açabilirsiniz.

Opera Dragonfly‘ın 1.0 sürümüne dair inceleme ve tanıtım yazımızı geçtiğimiz aylarda yazmıştık. 1.1 güncellemesi ile Opera Dragonfly, 200′den fazla hatayı düzeltti ve yeni özellikler, ufak arayüz güncellemeleri ile daha da iyileşti.

DOM Teftişçisi

DOM Teftişçisi

Opera Dragonfly‘da geliştirilen arama özelliklerinden bir parçası da DOM Teftişçisi’ne ait. “Ara” sekmesinde yapılan geliştirme ile artık aramalarınızda RegExp (regular expression), CSS seçicileri ya da XPath gibi özellikleri kullanabilirsiniz.  

Örnek olarak; “Ara” sekmesinde //div komutu sayfadaki tüm div öğelerini bulacaktır.
 

Ayrıca artık aramalar pseudo sınıflarını ve pseudo öğelerini destekliyor. Pseudo öğeleri DOM’da, pseudo sınıfları ise Stil Teftişçisinde görülebiliyor. ::before ve ::after dahil pseudo öğeleri artık DOM ağaç görünümünde bir düğüm olarak belirecek. Kullandıkça bunun mükemmel bir özellik olduğunu farkedecksiniz.

SVG sunumları için tanımlar, stil teftçisinde olacağından, CSS özelliklerini kullarak SVG’lerde hata ayıklama yapabilirsiniz.

Kullanıcıları rahatsız eden bir durum olarak teftişçi ve orijinal dosyadaki satır numarası farklılıkları giderildi. Bu sayede Stil Teftişçisindeki satır numaraları, Kaynak Teşftişçisindeki orijinal CSS dosyasındaki satır numaraları ile aynı.

Yeni bir düğme ile stil teftişçisinde :link, :visited, :hover, :active, :focus ve ::selection gibi durumlar arası geçiş yapabilirsiniz. Buna benzer bir özellik Firebug‘da da bulunmakta ancak Opera’nın uygulaması daha başarılı görünüyor.

JavaScript Hata Ayıklayıcısı

DOM Teftişçisi gibi, JavaScript Hata Ayıklayıcısındaki arama özelliği de önemli derecede geliştirildi. Gelişmiş arama penceresi kaldırıldı ve yerini arama paneli aldı. Birden çok betikte, tüm betiklerde ya da tek betik dosyasında arama özelliği duruyor geliştme olarak ise RegExp ile arama, büyük küçük harfe duyarsız arama gibi eklemeler yapıldı. Ayrıca enjekte edilmiş betikleri aramada yok sayma özelliği de eklendi.

Ağ ve Kaynak Teftişçisi

Opera Dragonfly 1.0‘daki eksikliklerden biri, POST verisini teftiş edemiyorduk. Ağ Teşftişçisinin geliştirilmesiyle POST ve multipart POST desteği geldi. Bu sayede Ağ Teftişçisi daha kullanışlı oldu.

 

Teftiş Araçları

Ayrıca metin tabanlı kaynaklarda arama yapabilmemizi sağlamak için Ağ Teftişçisine arama özelliği eklendi. Ayrıca Ağ Teşftişçisinin, Stil Teftişçisi ve Hata Günlüğü kısımlarıyla daha iyi uyumu sağlandı.

Dragonfly 1.0′daki bir diğer eksiklik, Ajax denetleyicisi ile ilgiliydi. 1.1 ile arkaplandaki XMLHttpRequest çağrıları daha doğru raporlanıyor. Ancak halen dönen cevap gövdesine direkt olarak JSON verisini enjekte etmek mümkün değil ve 1.2′de bu konuda bir geliştirme bekliyoruz.

Depolama Teftişçisi

Yerel Depolama, Oturum Depolama ve Bileşen Tercihleri panelleri artık çerezlerle aynı harika arayüzü kullanıyor. Daha temiz ve kullanımı kolay…

Hata Günlüğü

 

Hata Günlüğü

Hata Günlüğü yeniliklerle daha iyi oldu. Opera’nın dahili hata konsolundan (Sayfa > Geliştirici Araçları > Hata Uçbirim Ekranı [Ctrl + Shift + O]) daha başarılı olan Dragonfly 1.1 halen eski konsolu kulananların denemesi gereken bir dizi güncelleme aldı. Bu yenilikleri aşağıda listeledik:

  • Arayüz yenilemesi ise gerekli veriler daha önplanda
  • Hata rakamları tüm hatalar yerine aktif görünümdeki hataları gösteriyor
  • Az bilinen hata tipleri başka bir panele aktarıldı.
  • Kaynaklardaki satır numarası eşleştirilmiş hata numaralarıLinked up error line to the Resource line number
  • Filtereler ile arama özelliği
  • console.* girişleri kaldırıldı (geri eklemek için seçenekleri kullanabilirsiniz.)
  • Opera Dragnfly açılmadan önceki hataları gösterebiliyor (Opera 12′de sadece)

Halen tarayıcının doğal Hata Konsolunu [Ctrl + Shift + O] kullananlar mutlaka Dragonfly’ın hata konsoluna gözatmalılar.

Konsol

 

Opera Dragonfly 1.1‘de yapılan geliştirmelerden biri de konsol üzerine… Konsola eklenen yeni özellik ile konsol artık tam panel görünüme geçebiliyor. Esc ile ulaşabileceğiniz HUD sürümü özellikle konsolla çok vakit geçirirken hızlı geçişler isteyenler için kullanışlı.

Diğer konsol geliştirmesi ise, doğal nesneler için otomatik tamamlama, satıriçi genişletilebilir nesneler ve console.warn, console.info ve console.error özellikleri… Gücünü konsoldan alanlar için kullanışlı olacak güncellemeler oldu kısaca.

Araçlar

 

Renk seçme paleti içeren “Araçlar“a ekran cetveli de eklendi. x ve y eksenleri üzerinde sayfa üzerindeki herhangi bir öğenin ölçülerini alabileceğiniz cetvel, -her ne kadar tarayıcı sayfası üzerinde kullanılabilir olmaması eksiklik olsa da- kullanışlı bir araç olarak geliştiricilere yardımcı olacaktır. “Araçlar” penceresindeki yakınlaştırma aracı ile daha kesin sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ekran görüntüsünü yenile” düğmesine Shift ile tıkladığınızda görüntü yenilenirken yakınlaştırma seviyesini koruyacaktır.

Diğer güncellemeler

  • Dragonfly 1.1 ile en iyi geliştirici aracı olma yolunda hızla ilerliyor. Özellike geliştiricilerin isteklerinin gözözününe alındığı Dragonfly tamamen açık kaynak kodludur. Kaynak kodları hakkında bilgi almak ya da katılımda, istekte bulumak için bitbucket dragonfly-stp-1 sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  • Eğer zaten bir Dragonfly kullanıcı iseniz yeni sürüm Dragonfly’ı açtığınızda aktif olacaktır. (Ctrl + Shift + I ya da hazır düğme)
  • Eğer daha önce Dragonfly’ı denemedi iseniz, Opera’yı indirip kurduktan sonra, Ctrl + Shift + I ile ya da sayfa üzerindeki herhangi bir öğeye sağ tıklayıp “Öğeyi teftiş et” ile kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Eğer halen eksiklikler hissediyor ya da hatalar tespit ediyorsanız bunları bildirmemiz için bize ya da direkt olarak Dragonfly ekibine iletebilirsiniz.
  • Muhtemelen en çok istediğiniz özelliklerin büyük bir kısmı v1.2′de olacaktır. Bu arada 1.2′de profiler (profiling)ve kısa yazımları daralatma özelliklerini müjdeleyelim.
  • Dragonfly’ın yeni özelliklerini henüz yayınlanmadam alfa, beta aşamalarında test etmek, geri bildirimde bulunmak buradaki adımları takip edin.
  • Opera Dragonfly projesinin ilk günlerinden beri projenin başında olan David Storey Takip et 1.1 sürümünün yayınlanmasıyla birlikte Motorola’ya gitti. Bugüne kadar yaptıkları için teşekkür eder, yeni işinde başarılar dileriz.
  • Opera Dragonfly hakkında ayrıntılı inceleme ve tanıtım yazımızı okumak için tıklayın. Yazıyı en kısa zamanda 1.1 sürümü için güncelleyeceğiz.

:: Dragonfly’ı kullanıyor musunuz? 1.1′i beğendiniz mi? Ana geliştirme aracınız olarak kullanıyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar

  1. Sitepoint – What’s New in Opera Dragonfly 1.1
  2. My Opera Deutsch Blog – Opera Dragonfly 1.1 erhältlich
  3. Dragonfly – Opera Dragonfly 1.1 just launched
  • Anonim

    Çok güzel bir yazı olmuş metude , eline sağlık.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001165445952 İsmail Köse

    Harika bir yazı olmuş, ellerine sağlık. Html ile uğraşırken çok kullanıyordum Dragonfly’ı. Flash ile çalışmaya başladıktan sonra benim için pek bir getirisi kalmadı. Ancak hala işime yaradığı kısımlar oluyor.

  • Çağlar YEŞİLYURT

    Dragonfly çok iyi bir şekilde ilerliyor. Ailecek severek kullanıyoruz :)

G+ OT