G+ OT

Herkese mutlu, bol kazançlı ve Opera'lı bir yıl dileriz...

Opera: Bu Harika Tarayıcıyı Neden Kimse Kullanmaz?

Yazan: zahek | 09 Ekim 2011 | Apple Chrome firefox Google Harika tarayıcı Internet Explorre Neden Opera Safari tarayıcı 378

Bugün sizlere Opera hakkında yazılmış güzel bir yazının Türkçe çevirisini sunmak istiyoruz. Opera Tarayıcı hakkında güzel ve özetleyici bilgileri içermesi açısından okumanızda fayda olabileceğiniz düşünüyoruz.

Bu yazaının orijinal sürümü bu adreste bulunmaktadır. Yazının Türkçe sürümü ise Türker İnanmaz tarafından çevirilmiştir. Yazıyı aynen aktarıyoruz.

 

Eminim bu yazıyı okuyanların çoğu bi’ haberdir Opera’dan. Hatta bazıları, Opera dediğimizde sadece ünlü İtalyan Opera sanatçısı Pavorotti‘yi anımsıyor olabilir. Eğer sizde Opera dediğimizde direkt olarak Pavarotti cevabını verenler arasında iseniz lütfen bu makalemizi sonuna kadar okuyun.

Opera; Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari ve Internet Explorer gibi bir tarayıcı (browser), lakin dünya genelinde %2.4‘lük bir kullanım oranına sahip. Peki neden bu tarayıcıyı bu kadar az kişi kullanıyor?

Operanın size neler sunabileceğini göz önüne alırsak makalemizin sonunda favori tarayıcınız olarak benimseyebilirsiniz.

 

Başlarken

Opera kurulumu oldukça basit bir programdır. Apple kullanıcıları (Ücretsiz olarak sunulan) .DMG dosyasına çift tıklayarak Opera’yı Application (Uygulamalar) klasörüne sürüklemesi yeterlidir. Alternatif olarak App Store üzerinden uygulamayı sadece tek tıkla bilgisayarlarına kurabilirler.

Windows kullanıcıları (Ücretsiz olarak sunulan) .EXE dosyasına çift tıklayarak uygulama adımlarını takip etmeleri yeterli olacaktır.

Linux kullanıcıları (Ücretsiz olarak sunulan) .DEB dosyası ile kurumlarını gerçekleştirebilir veya kullandıkları Linux dağıtımının Uygulama yöneticisi (farklı bir isimde de olabilir) üzerinden Opera şeklinde arama yaparak programa ulaşabilirsiniz.

Bu bilgileri sizlere sunduktan sonra ben Apple üzerinde işlem yapacağımdan görseller apple platformuna ait olacak.

 

Öncelikle indirmiş olduğum DMG dosyasını açıp, Opera’yı Applications klasörüne sürükleyerek programımın kurulmasını sağlıyorum.

Opera’yı ilk açtığımızda karşımıza diğer tarayıcılarda olduğu gibi bir içe aktarma sihirbazı çıkmıyor. ” Startup” adı verilen ufak bir tanıtım sayfası ile karşılaşıyor ve operada neler yapabileceğimizi görüyoruz. Siz yine de benim bookmarklarım ne olacak onlarda benimle beraber yeni tarayıcıma gelemeyecek mi diye düşünüyorken ben hemen cevabı sunayım. Tabiki sizinle gelecekler. Bunun için File -> Import and Export menusunden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Örneğin; internet explorer kullanıcısınız ve bookmark (sık kullanılanlar)’ınızı daha önceden kaydettiniz. File -> Import and Export -> Import Internet Explorer Favorites.. yolunu takip etmeniz ve bilgisayarınızda kayıtlı dosyayı seçmeniz yeterli olacaktır.

 

Arayüz

Opera’nın mac için olan sürümünü gördüğünüzde sizde benim kadar etkilenebilirsiniz. Opera, OSX’in o eşsiz ve mükemmel tasarımına bağlı kalarak dizaynını gerçekleştirmiş. Bu da opera’yı OSX’in bir parçası gibi hissetmemize olanak sağlıyor.

İnternet’i tek sayfada değilde birçok sayfada kullananlardansanız ,yani sekmeli kullanıyorsanız, çok şaşıracağınız bir haberi vermek istiyorum sizlere… Opera, ilk sekmeli gezinmeyi başlatan tarayıcıdır. Ve yine opera StackTab ve Thumbnail Tab özelliği sayesinde sekmeli gezinmeye farklı boyutlar getirmeye devam ediyor.

 

Şu an popüler olan bir çok tarayıcı Opera’yı taklit etmektedir. 9.25 sürümünden beri kullanıyor olduğumdan bunu çok iyi gözlemleyebiliyorum.

 

Opera’da sadece farenizi kullanarak; ileri, geri, yeni sekmede aç, dur, yenile gibi bir kaç işlemi klavyenize dokunmadan veya operanın arayüzündeki bir yere tıklamadan yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

 

Tarama

Bir tarayıcı (browser) için tarama deyimi çok önemlidir. Neyseki Opera kullanıyorsunuz, emin ellerdesiniz. Bu makaleyi yazarken Opera dışında Safari, Firefox ve Chrome tarayıcılarını kullandım (Apple sistemlerde internet explorer çalışmıyor). Amacım tamamiyle yandaş olmayan bir yazı yazmak ama ne yazıkki bu gezintilerde yandaş olmamak imkansız gibi. Bu 4 farklı tarayıcının da önbelleğini ve çerezlerini temizleyerek birkaç site gezdim. Bazı sitelerde opera çok çok geri kalmasına rağmen o birkaç site (donanım haber, ösym) diğer sitelerde oldukça hızlıydı.

Diğer tarayıcılarla gezinirken hangi tarayıcıyı kullandığınızı az çok hissedebiliyorsunuz. Fakat Opera ile tamamen özgürsünüz. Hangi tarayıcı ile gezdiğinizin bir önemi kalmıyor.

Opera’nın eksik yanlarından biri de sayfayı kaydırmak. Safari, Firefox ve Chrome da bu kaydırma işlemi neredeyse su gibi oluyorken, Opera’da belli bir aksaklık var gibi oluyor. Kaydırma esnasında flash olarak bir vidyonun da beraberinde gelmesi veya sayfa tam yüklenmediği için ilk görüntünün tekrar etmesi gibi göze hoş gelmeyen bir sonuç elde ediliyor. Dürüst olmak gerekirse Safari, Firefox ve Chrome bu konuda gerçekten çok iyiler. Bence firefox kullananların bir çoğu sırf bu yüzden firefox kullanıyorlar.

Diğer tarayıcım olan Firefox’ta benim sıklıkla kullandığım ve sevdiğim olan adres satırına bir şey yazdığımda, hemen ilgili sitenin bağlantısını getirmesi oluyor. Örneğin; Harry Potter filmi hakkında bilgi almak istiyorum… Firefox’ta adres çubuğuna “Harry potter part 2″ yazıyorum ve anında adres çubuğu altında IMDB bağlantısı beliriyor. Opera, Safari ve Chrome’da ise bu arama motoru sayesinde gerçekleşiyor. Fazladan iki tık harcamama neden oluyor ama benim için önemli.

 

Safari, Lion ile birlikte indirme yöneticisine yeni bir boyut kazandırdı. Firefox’ta popup bir pencere açılıyor. Chrome’da da safari vari bir indirme gerçekleşiyor. Peki ya operada durum ne? Opera’da varsayılan olarak chrome benzeri bir indirme sunuyor olarak görülebilir. Fakat size sidebar’da indirme hakkında geniş bir bilgi sunar. Dosaynın nereden geldiğini, hangi dizine kaydedildiğini, dosya boyutunu, indirilene verinin ne kadarı indiği ve kaç kb/s hız ile indiği hakkında bilgileri internette sörf’ünüze devam ederken dikiz aynasına bakıyormuşçasına çok rahat bir biçimde görebilirsiniz. Yine aynı sidebar üzerinde bookmark, geçmiş, notlar ve daha fazlasına erişebilirsiniz.

 

Bir başka Opera harika opera özelliği de daha önce bahsettiğim StackTab -yani sekmeleri kümeleme- özelliğidir. Atıyorum ödev için araştırma yapıyorsunuz ve birçok sayfayı açtınız. Fakat aynı zamanda sosyal ağlarınızda açık. Bunları çok basit bir şekilde bir sekmeyi diğer sekmenin üzerine sürüklemek sureti ile kümeleyip organize edebilirsiniz. Henüz diğer tarayıcılarda olmayan stack özelliğini eminim hepiniz çok seveceksiniz.

 

Web Standartları

Opera, HTML5 ve CSS3 destekli olarak sizlere sunuluyor. Operanın desteklediği web standartlarının tamamına buradan erişebilrisiniz. Opera ile HTML5 ve CSS3 ile tasarlanan siteleri sorunsuz görüntüleyebilirsiniz.

 

Eklentiler

Günümüzde eklentiler tarayıcılarımızın vazgeçilmezleri haline geldiler. Opera’da diğer tarayıcılar gibi eklenti servisini yakın bir zamanda duyurdu. Opera Extensions bağlantısından birçok Opera eklentisine ulaşmanız mümkün. Şu an Opera’nın bünyesinde 855 adet eklenti bulunuyor. Ben şu an sadece Popup Statusbar isimli eklentiyi kullanıyorum. Bu eklenti Chrome’da görüp de sevdiğim durum çubuğunu Opera’ya taşıyor.

 

Opera neden popüler değil?

Opera, kağıt üzerinde çok büyük bir pazar payına sahip olmalıdır; eklentileri, yenilikçi oluşu, özellikleri ve daha sayamacağımız birçok yeteneği ile diğer tarayıcılardan çok üstün fakat neden %2.4 pazar payına sahip? Sanırım markalaşma meselesi. Safari’nin arkasında Apple var. Apple bilgisayar aldığınızda Safari varsayılan tarayıcınız olarak geliyor. Internet Explorer’ın arkasında ise Microsoft bugün bir bilgisayar aldığınızda, içinde mutlaka windows işletim sistemi oluyor. Windows işletim sistemininde varsayılan tarayıcısı tabiki Internet explorer.

Yine linux bir bilgisayara sahipseniz; Linux’ta varsayılan olarak Firefox ile geliyor. Google’da arama yaparken bazen karşına Chrome’u kullanmanızı tavsiye eden bir reklam çıkıyor. Opera’nın ise arkasında Opera Software dışında hiçbir şey yok. Siz de tüketici mantığınız ile arkası güçlü olanı tercih ediyorsunuz eminim. Fakat yine de Opera’yı denemeden kararınızı kesin olarak vermeyin derim.

 

Sonuç

Opera, sanki Apple tarafından yapılmış bir tarayıcı izlenimini veriyor. Tasarımı kusursuz. Özelikleri yenilikçi. Bana kalırsa, derhal Opera’yı kullanmaya başlayın. Hiç şüpheniz olmasın şu anda kullandığınız tarayıcı, siz farkında olmadan ikinci plana atmış olacağınız tarayıcı olacaktır.

Bu yazıda sadece Opera’nın göze batan özelliklerini yazdık. Eğer Opera’nın bütün özelliklerini ve kullanılırlığınız yazmaya kalkarsak emin olun bir kitap çıkarmamız gerekebilir. Opera’yı bu yazı ile tanımanız mümkün değil, Opera’yı kullanarak tanıyabilrisiniz.Kesinlikle hayal kırıklığına uğramayacağınız bir tarayıdır Opera!

Kaynak

 

strongp

  • Anonim

    Kullanıcılar ne zaman aza kanaat etmeyi bırakırsa o zaman Opera kullanımı artacaktır :D

  • murat

    3 yıl boyunca sadece firefox kullandım ie dahi kullanmadım ama son 5 aydır opera kullanıyorum ve firefox gözümden düştü