G+ OT

Opera 11.62 final sürümü yayınlandı. My Opera Mail artık Türkçe. Güle güle kullanın...

Opera Sohbetleri: Opera Mini ve Veri Sıkıştırma

Yazan: Celeborn | 10 Şubat 2012 | mini Opera Mini söyleşi turbo Veri Sıkıştırma 794

Opera Mini’yi dünyanın en popüler mobil tarayıcısı yapan şeylerden biri veri sıkıştırma yeteneği. Tabii ki bu özelliğin size zaman ve para kazandırdığını biliyorsunuz ama veri sıkıştırma işleminin gerçekte nasıl çalıştığını biliyor musunuz?

Her şeyin sihirli bir değnek dokunuşuyla gerçekleştiğini düşünebilirsiniz; ancak veri sıkıştırma işlemi tek bir eylemden değil, Web’den içerik hazırlayan pek çok işlem setinden oluşuyor ve bu sayede telefonunuzda çok daha hızlı ve kolay bir kullanım sunuyor.

Martin Nilsson, Opera Mini Çözüm Planlayıcısı, Opera Mini’nin hizmet kalitesini anlatıyor.

 

 

Bu yazının orijinali bu adreste bulunmaktadır.

 

Martin, Opera Mini için veri sıkıştırma fikri ne zaman ortaya çıktı?

Opera’nın üzerinde çalıştığı ve mobil verilerin sıkıştırılmasını içeren ilk proje Opera Mobil Hızlandırıcısı idi (editör notu: 2004’te başlatıldı, 3 aylık kullanım için 12 Euro ücret talep edilen aboneliğe dayalı bir hizmetti – http://www.opera.com/press/releases/2004/06/09/). Daha sonra proje sonlandırıldı ve bunun yerine Opera Mini üzerinde çalışmaya başladık. Opera Mini ile amacımız, o zamanın tarayıcı içermeyen telefonları için bir tarayıcı üretmektir.

 

Günümüzde Opera Mini nasıl çalışıyor?

Geleneksel web tarayıcılarının aksine, Opera Mini tüm içeriği web sayfalarını küçük ekranlar için daha uygun bir biçime dönüştüren bir vekil sunucu ile getiriyor. Sayfa sıkıştırılıyor ve daha sonra telefona OBML (Opera İkili İşaretleme Dili) işaretleme dili ile aktarılıyor. Bu sıkıştırma işlemi, aktarım süresini iki kattan üç kata kadar hızlandırabiliyor ve ön işleme eylemi mobil telefonlar için tasarlanmayan web sayfalarında dahi uyumluluğu artırıyor.

 

Sunucular veriyi nasıl işliyor?

Mobil aygıtlar, masaüstü aygıtlarından çok daha farklı. Küçük ekran boyutlarından dolayı, okunabilirliği artırmak için metin gösterimini iyileştirmek gerekiyor. Nümerik klavyeli, QWERTY klavyeli, D-pad’e sahip, kalemle veri girilen, dokunmatik ekrana sahip vs. çok sayıda farklı mobil aygıt var. Masaüstünde çalışan pek çok şey mobil alanda çalışmıyor, özellikle de çerçeveleri kaydırmayı ya da fare ile etkileşimi gerektiren eylemlerde bir fare imlecinin olmaması işleri zorlaştırıyor. Bunun gibi irili ufaklı çok sayıda kullanılabilirlik sorununu çözmek zorundayız.

 

 

Veri sıkıştırıldığında ne oluyor?

Aslında veri sıkıştırma işlemi kayda değer bir hızlanma sağlamıyor. Asıl önemli nokta gecikme süresi, yani kullanıcı isteğine verilen ilk tepkinin süresi. Gecikme süresini kısaltmak için öncelikli yöntemlerimiz şunlar:

  • Gönderilen istekler için kurulan bağlantıyı sağlayan kendi istemci-sunucu protokolümüz. Bu sayede son kullanıcı, % 20 ile % 30 arasında değişen oranlarda daha az gecikme süresi ile karşılaşıyor.
  • Tekil istek-tekil yanıt protokolünü kullandığımız için yüksek gecikme süresine sahip ağların kullanımını minimize ediyoruz. Bunun yerine, sayfa içerikleri hızlı sunucularımızdan alınıyor.
  • Kendi sunucu birimlerimizde Facebook ve Google gibi içerik sağlayıcılarına ve diğer şirketlerin web sunucularına doğrudan bağlanıyoruz. Bu sayede, yeniden kodlanması gereken içerik hacmi ve buna bağlı olarak da gecikme süresi ciddi oranda azalıyor.

Kullandığımız diğer yöntemler ise şunlar:

  • Sunucular, istemci bilgilerini saklıyor. Böylelikle, her istekte yeniden gönderim yerine bu bilgiler istemciden sunucuya yalnızca bir defa gönderiliyor.
  • Çerezler tamamen sunucu tarafında yönetiliyor ve bu sayede veriler geri gönderilip tekrar alınmak zorunda kalınmıyor.
  • Resimler, aygıtın görüntü boyutuna uyum sağlamak ve ekranı en verimli şekilde kullanabilmek için yeniden ölçeklendiriliyor ve web sayfaları son kullanıcıya daha kaliteli olarak sunuluyor.

Son olarak, sonuç verisi farklı yollarla sıkıştırılıyor. Normalde önce metni, daha sonra bağlantıları ve önemli düzen öğelerini ve son olarak da diğer grafik öğelerini gönderiyoruz. Ayrıca, kullanıcının sayfanın diğer kısımlarından önce okumaya başlayacağı kısımları öncelikli olarak göndermeye çalışıyoruz.

 

Opera sunucularından geçen bu büyüklükteki verilerin güvenliği nasıl sağlanıyor?

Opera Mini, klasik tarayıcılardan farklı olarak tüm trafiği kendi sunucularımız üzerinden sağlıyor. Bu nedenle, Opera Mini’nin başarısının sunucularımızı güvenli tutmaktan geçtiğinin farkındayız. Şu ana kadar herhangi bir güvenlik sorunu ile karşılaşmadık.

 

Tüm Opera Mini sunucuları Norveç’te mi?

Bazıları Norveç’te. Fakat, pek çok ülkede sunucularımız var. Maliyet ve performans kriterlerine göre karar veriyoruz. Örneğin, İzlanda’da bir veri merkezimiz var (http://my.opera.com/chooseopera/blog/2011/10/18/how-green-and-clean-is-opera-mini). ABD ve Avrupa arasında bulunuyor ve jeotermal enerjiden yararlanıyor.

Kaynak

  • http://www.operaturkiye.net zahek

    Ellerine sağlık çok güzel bir yazı tercümesi olmuş. Mini’nin sıkıştırma teknolojisinin nasıl çalıştığına dair güzel bir kaynak da olabilir.

  • http://crystenger.blogspot.com crystenger

    Mobil kullanıcılar için güzel bir yazı olmuş.