Opera'nın yeni dizaynını gördünüz mü? Windows - Unix - Mac

Kampanya: TCDD Web Bilet Servisi

Yazan: zahek | 23 Haziran 2011 | Açık Web kampanya Opera Pardus TCDD 107 kere görüntülendi.

Bugün, Ozgürlükİçin.com sitesi tarafından başlatılan bir kampanya ile ilgili sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Amaç kısaca herkesin rahatça işlem yapabileceği bir özgür web denilebilir…

Bizler Opera Türkiye ailesi olarak ve tüm Opera Tarayıcı kullanıcıları olarak kurulduğumuzdan bugüne her zaman,  herkesin özgürce işlem yapabileceği bir Web oluşturulabilmesi amacıyla hareket etmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda web sitelerinin tüm modern tarayıcıları da destekleyecek şekilde yeniden ve uluslararası standartlar çerçevesinde yeniden kodlanması taraftarıyız.

Her ne kadar internetteki web sitelerinin çoğunluğu genel oalrak Internet Explorer’a yönelik kodlanmış olsa da artık 2011 yılı internet çağında bu kodlamaların oldukça geride kaldığı ve mutlak suretle revize edilmesi gerektiği görülmekte. Konuyla ilgili elbette çok daha detaylı şeyler söylenebilir fakat konuyu fazla da uzatmadan, bir kampanyadan bahsetmek istiyoruz sizlere…

Bugün Pardus kullanıcı topluluğu olan Özgürlükİçin.com sitesi bir devlet sitesi olan TCDD bir sevisi üzerinde kamuoyu oluşturmak maksatlı bir kampanya başlattı. Kısaca kampanyanın içeriği bu site içerisindeki online servislerin sadece İnternet Explorer ve Windows işletim sistemine yönelik olmaktan çıkıp diğer işletim sistemleri ve modern tarayıcılarla da uyumlu hale getirilmesi. Konuya ilişkin detaylı yazıya bu adresten ulaşabilirsiniz…

Her ne kadar bu kampanya şu an sadece TCDD için düzenlense de devlet kurumlarının ve bankaların web sayfalarının neredeyse büyük çoğunluğu aynı şekilde sorunlar barındırmakta ve geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Opera Türkiye olarak, bizler de bu kampanyaya tam anlamıyla destek verdiğimizi bildirerek , tüm takipçilerimize bu kampanyaya destek olmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz…

Katılım ile ilgili detayları aynen orijinalinden aktarıyoruz sizlere…

Kampanyaya katılmak için aşağıdaki örnek mektup metnini kullanarak TCDD’nin ilgili e-posta servislerine, faks numaralarına veya adresine posta ile gönderebilirsiniz.

İletişim kurulacak birim:

Beyaz masa: byhim@tcdd.gov.tr Tel: (0.312) 309 05 15 / 1408 Faks: (0.312) 312 62 47

Kampanya konusundaki gelişmeleri takip edebilmemiz ve TCDD’nin yanıtlarını diğer kullanıcılarımızla paylaşabilmemiz adına göndereceğiniz e-postaların “Bilgi kısmına”(CC) kampanya@ozgurlukicin.com adresini eklemeniz yararlı olacaktır.

 

Kullanılacak talep mektubu örneği:

Talep Mektubu

Kime: TCDD Beyaz masa
byhim@tcdd.gov.tr Tel: (0.312) 309 05 15 / 1408 Faks: (0.312) 312 62 47

Konu: TCDD İnternet Bilet Satışı Servisine Erişim Sorunu

Sayın İlgili,

Bu mektubu size göndermemin nedeni, TCDD’nin çevrimiçi bilet servisinden Microsoft Internet Explorer tarayıcısı dışında hizmet alamıyor oluşumdur.

Ülkemizin en köklü kurumlarından olan TCDD günümüzde birçok atılım yapmakta ve yurttaşlarımızın ulaşım imkanlarını artırmak için en modern demiryolu ulaşım teknolojilerini kullanarak ülkemizi modern demiryolu ağlarıyla donatmaktadır.

Buna rağmen, TCDD’nin en önemli İnternet servislerinden biri olan bilet satış uygulaması maalesef bu yeniliklerin gerisinde kalarak, yurttaşlarımızı eski, güvensiz ve dünyaca kabul edilen internet standartlarına uymayan bir İnternet tarayıcısına mahkum bırakmaktadır.

Maalesef TCDD İnternet Bilet satış uygulaması sadece Microsoft İnternet Explorer tarayıcısının 5.0 ve üzeri sürümlerinde çalışmaktadır, bu tarayıcı dışındaki diğer tarayıcılar ile İnternet bilet satış servisinizden hizmet alınamamaktadır

Bu doğrultuda aşağıdaki hususlara dikkatinizi çekmek isterim:

Bu sorun, İnternet sitenizin Microsoft Internet Explorer harici tarayıcıları ve Microsoft Windows işletim sistemi dışındaki işletim sistemleri üzerinde çalışan tarayıcıları desteklememesinden kaynaklanmakta, İnternet sitenizi kodları W3C(WorldWideWeb Consortium)[1] standartlarına uymadığından yaşanmaktadır. Web Sitenizin kodlarının W3C standartlarına uygun olup olmadığını ve kodlamalarındaki hataları W3 Valdiator[2]‘den kolayca kontrol edebilirsiniz. Standartlara uyan ve Microsoft Windows dışı işletim sistemlerindeki(Linux&Mac&BSD) tarayıcılar ile görüntülenebilen bir İnternet sitesi, bu sistem ve tarayıcıları kullanan yolcuların yaşadığı aksaklıkları giderecek ve yolcularınız olarak memnuniyetimizi de üst düzeye çıkaracaktır.

Kamu kurumlarınca sunulan hizmetlerde kullanılan bilgi teknolojisi altyapılarının Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi[3]‘nde belirtilen standartlara uyumlu olmayan unsurları, bütçe imkanları ve öncelikler çerçevesinde en kısa zamanda bu esaslara uyumlu hale getirilmesi 28 Şubat 2009 tarih 27155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/4 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde[4] belirtilmiş bir amir yükümlülüktür. Ayrıca bu konuda daha önce yayımlanan 2007/4[5] sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde belirtilen Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu[6] belgesindeki 3.1.1 Tarayıcılar maddesine dikkatinizi çekmek isterim. Bunun dışında konu ile ilgili diğer genelgeleri[7] de dikkatinize sunarım.

Microsoft Internet Explorer tarayıcısı birçok kullanıcı tarafında eski, güvensiz, hantal ve standartlara uymayan bir tarayıcı olması nedeniyle tercih edilmemektedir. Mevcut kanı bilgisayar kullanan herkesin bu tarayıcıyı kullandığı gibi yanlış bir algıdadır. Oysa gelişen tarayıcı pazarında istatistiki verilere bakıldığında, Microsoft Internet Explorer tarayıcısının pazar payı dünyada %43 oranındadır. Ülkemizde bu oran Mayıs 2011 tarihi itibarı ile %60,4 seviyesindedir ve bu oran ilgili istatistik sitesinden görüleceği üzere[8] hızla düşmektedir. 2010 yılında %75′lik oranında kullanılan bu tarayıcının bir yılda kaybettiği %15′lik oran bu maddede bahsettiğim tercih değişikliklerinin nedenlerini ispat etmektedir. Bu durumda TCDD İnternet bilet servisi tercihlerini daha hızlı, daha güvenli, ve standartlara daha uygun İnternet tarayıcılarından yana kullanan yolcularına maalesef hizmet verememektedir. Yolcularının %40′lık kesimine İnternet üzerinden bilet satışı hizmetinin sunulamaması hem bir hizmet eksikliği hem de TCDD için bir itibar kaybı olarak görülmektedir.

Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde kullanılan tarayıcıların yanı sıra, GNU/Linux işletim sistemlerini konusuna da dikkatinizi ayrıca ve özellikle çekmek isterim. Microsoft Windows işletim sisteminin tekelci ve kapalı sistemine karşın, TÜBİTAK Bilgem tarafından geliştirilen Pardus GNU/Linux[9] işletim sistemi ülkemizde en çok tercih edilen işletim sistemlerinden biridir. Pardus yüzbinlerce kullanıcıya ve 30.000 üzerinde kayıtlı topluluk üyesine sahip bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Pardus, Kamu kurumları ve özel sektör için geliştirilen Kurumsal[10] bir sürüme de sahiptir. Pardus Kurumsal sürümünü kullanan kurum ve kuruluşları buradan görebilirsiniz[11]. Bu doğrultuda gelişmesi ülkemiz için çok önemli olan bu işletim sistemi ve bu sistem üzerinde çalışan tarayıcıların desteklenmesinin ayrıca önem ve özen gösterilmesi gereken bir konu olduğunu bilgilerinize sunarım.

Çalıştığınız sistemi değiştirmek veya sisteminizdeki bir bilgisayara Windows dışı bir işletim sistemi kurmadan da İnternet Siteniz ile ilgili gerekli kullanılabilirlik testlerini bilgisayarınıza çeşitli ücretsiz programlar(“Oracle Virtualbox” vb*)[12] aracılığı ile İnternet’ten indirebileceğiniz ücretsiz “Pardus 20011 Kurulan” DVD[13] imajı ile sanal bir işletim sistemi kurarak mevcut sisteminizde gerçekleştirebileceğinizi, ve bunun size ek bir maliyet getirmeyeceğini de ayrıca belirtmek isterim. Veya diğer bir alternatif olarak sisteminize hiçbir kurulum yapmadan İnternet’ten ücretsiz indirebileceğiniz “Pardus 2011 Çalışan DVD”ile gerekli kullanılabilirlik testlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Ülkemizin öncü bir kurumu olmanıza yakışır şekilde, en kısa zamanda sistemlerinizi ve İnternet servislerinizi son teknoloji ürünü tarayıcılar ve işletim sistemlerine uyumlu bir hale getirmenizi diliyorum.

İşbu talep mektubunu ile belirttiğim hususlar doğrultusunda, sitenizi W3 standartlarına uygun ve Microsoft Windows&Internet Explorer dışındaki sistemlerden de erişilebilir,görüntülenebilir ve üzerinde bütün kullanıcı işlemlerini sorunsuz yapılabilir olarak iyileştirmenizi talep ediyorum

Bilgilerinizi ve gereğini saygılarımla arz ederim,

[İsim ve tarih ]

  1. http://validator.w3.org/
  2. http://www.w3.org/ , http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_%C3%87ap%C4%B1nda_A%C4%9F_Birli%C4%9Fi
  3. http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/Yayinlar/090228_BirlikteCalisabilirlikEsaslariv2.pdf
  4. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/02/20090228-14.htm
  5. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/01/20070127-7.htm
  6. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/01/20070127-7-1.doc
  7. DPT Bilgi Toplumu Dairesi, Genelgeler Sayfası
  8. http://gs.statcounter.com/#browser-TR-monthly-201005-201105
  9. http://www.pardus.org.tr/
  10. http://www.pardus.org.tr/kurumsal
  11. http://tr.pardus-wiki.org/Pardus#Pardus_kullanan_kurum_ve_kurulu.C5.9Flar
  12. http://www.virtualbox.org/
  13. http://www.pardus.org.tr/indir/

zahek hakkında

Opera ile haşır neşir olmaktan zamanın nasıl geçtiğini anlamayan meçhul yazar ...

Reklam Alanı

Kampanya: TCDD Web Bilet Servisi yazısı için 2 Yorum

  1. Değişiklik talep ettiğim bir mail gönderdim. Böyle bir kampanya yaptığınız için teşekkürler ayrıca.

Bir Cevap Yazın