Opera Türkiye tartışma alanı açıldı. | Opera 12.14 Final sürümü yayınlandı.

RSS için Opera Size Yeter !

Yazan: Mağruf Çolakoğlu | 18 Mart 2013 | Bildirim google reader Opera RSS

Opera’nın en önemli özelliklerinden bir tanesi kendi içerisinde bir RSS istemcisi barındırıyor olması. Özellikle son günlerde Google Reader’ın kapanacağının duyurulması sonrası bu özelliği tekrar sizlere hatırlatalım istedik.

Google Reader, Haziran ayı başı itibariyle artık kullanılmayacak. Birçok kişi webdeki gelişmeleri RSS üzerinden takip ediyor ve herkesin onlarca ve hatta yüzlerce siteyi bu şekilde takip ettiğini düşünürsek, RSS istemcilerin ya da bunu çevrimiçi yapan web sitelerinin ne denli önemli olduğunu çok daha kolay anlayabilirsiniz. Elbetteki Google Reader bu anlamda en iyi hizmet veren servislerden birisi idi fakat eğer bir Opera kullanıcısı iseniz muhtemelen çevrimiçi bir web sitesi kullanmak yerine, Opera’nın dahili RSS istemcisini biliyor ve kullanıyorsunuzdur. Bugün hem sizlere RSS istemcisini tanıtalım hem de Google’daki beslemeleriniz nasıl Opera’ya aktaracağınızı gösterelim istiyoruz.

Opera RSS İstemcisi aynen e-postaları kontrol ettiği şekilde beslemeleri yönetmektedir. Takip edilen tüm beslemeler ayrı bir panelde gösterilerek kolayca takip edilmesi ve yönetilebilmesi sağlanmaktadır. Şöyle ki; eğer Opera içerisinde birçok e-posta hesabınız tanımlı olsa dahi beslemeler için ayrı bir bölme bulunmaktadır ve bu şekilde herhangi bir zaman kaybı, karışıklık yaşamadan beslemelere kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Opera RSS’e Genel Bakış

rss1

Opera’ya herhangi bir sitenin bildirimini eklemek istiyorsanız o sitenin sağ üst köşesindeki RSS simgesine tıklayarak başlayabilirsiniz.

 

rss2

Sonrasında karşınıza bu beslemeye nasıl abone olmak istediğinizi soran bir pencere gelecektir. Bu arada bu beslemelere abone olmaksızın, açılan sayfadan o sayfadaki tüm beslemeleri de kolayca okuyabilirsiniz. Abone olmak için sayfanın üst kısmındaki kutucuktan istediğiniz seçeneği seçebilirsiniz. Biz burada Opera Mail’i seçeceğiz fakat siz online bir servis kullanmak isterseniz oradaki seçenekleri de tercih edebilirsiniz elbette. Opera Mail‘i seçip “Abone ol” düğmesini tıklıyoruz.

 

rss3

Düğmeye tıkladıktan sonra bildirim istemcimiz otomatik olarak kurulumunu tamamlayacak ve o sayfaya ait tüm beslemeleri görüyor olacaksınız. Yukarıdaki resimde de göreceğiniz gibi bildirimler adeta bir e-posta gibi görüntülenmektedir ve hem görsel anlamda hem de kullanım anlamında kullanıcıya büyük kolaylık sağlamaktadır.

 

Neler Yapılabilir

rss4

Bildirimlerin bulunduğu listeyi istediğiniz şekilde sıralayabilirsiniz, kimden geldiğine göre, tarihe göre gruplama yapabilirsiniz. Okunup okunmadığına göre gösterip ya da gizleyebilirsiniz. Ve daha birçok seçenek ile görüntülenmesini özelleştirebilirsiniz.

 

rss5

Yine bildirim listesinin olduğu bölümün üst kısmındaki arama kutucuğu kullanılarak istediğiniz kelimeye göre kolayca filtreleme yapabilirsiniz. Bu özellikler onlarca bildirim takip ediyorsanız çok işinize yarayacaktır. Ve inanın bir kelimeye yazmaya başladığınızda aramanın ne kadar hızlı yapıldığını görünce çok şaşıracaksınız...

 

Bildirimleri nasıl bir okuma düzeninde takip etmek istiyorsanız ekranı ona göre şekillendirebilirsiniz. İsterseniz bildirim listesi üstte içerik altta olabilir ya da liste solda içerik sağda olabilir veya sadece liste görebilirsiniz. Tıklamanız sonrası bildirim yeni bir sekmede açılır ve rahatlıkla okuyabilirsiniz. İstediğiniz şekilde listeyi sıralayabilirsiniz. Kısacası neyi nasıl görüntülemek istediğiniz tamamen size kalmış…

 

rss10

Yine ayrıca herhangi bir bildirim üzerinde sağ klik yaparak bildirimleri çok daha ayrıntılı olarak yönetebilirsiniz. Etiketleme sistemi kullanarak istediğiniz şekilde bir içeriği etiketleyebilir ve daha sonra kolayca ulaşabilirsiniz. 

 

Beslemeleri Yönetme, İçe/Dışa Aktarma

rss14

Beslemeleri yönetmek için O menü/ Beslemeleri Yönet menüsünü kullanabilirsiniz. Burayı tıklamanız sonrasında tüm bildirimleri gösterene bir ekran açılacak.  

 

rss13

Açılan bu ekranda istediğiniz bildirimi işaretleyerek sağ tarafındaki Düzenle düğmesine basarak o bildirime ait özellikleri düzenleyebilirsiniz.Burada beslemenin ismini değiştirebilir ve özellikle ne kadar sıklıklta kontrol edilmesi gerektiğini tanımlayabilirsiniz.

 

listeal

Herhangi bir beslemeyi içe aktarmak için için O menü / Ayarlar / Al-Aktar / Besleme listesi al menüsü kullanılır. Sonrasında açılan ekranda ilgili besleme dosyasını (.opml ya da .xml) dosyasını seçmeniz istenecek ve listeyi seçmeniz sonrası içeri aktarım tamamlanacaktır.

 

Gogole Reader’dan Besleme (RSS) Listesi Nasıl Alınır

  • Öncelikle Google Reader’a giriş yapın.
  • Açılan ekrandaki sağ üst köşedeki Ayarlar düğmesine tıklayarak ayarlar sayfasına ulaşın.
  • Ayarlar sayfasındaki İçe aktar/Dışa aktar sekmesini tıklayın.
  • Açılan sayfanın alt kısmındaki Bilgilerinizi dışarı aktarın bölümündeki Download your data through Takeout bağlantısını tıklayın.
  • Açılan sayfanın alt kısmındaki Create Archive düğmesine basın ve listenizi oluşturun.
  • Açılan yeni sayfadaki Download düğmesine basarak dosyayı indirin.
İndirdiğinzi dosya .zip formatında sıkıştırılmış bir dosyadır. Dosyayı bir arşiv programı ile (winzip, 7zip gibi) açıp içerisindeki subscriptions.xml dosyayısını kullanacaksınız.

 

G+ OT